El TS condemna Matas a tornar 1,2 milions que les Balears van pagar a Calatrava per dissenyar el palau de l’òpera

El tribunal desestima el recurs de Matas però estima parcialment el de la Fiscalia

La sala penal del Tribunal Suprem ha condemnat l’expresident balerar Jaume Matas a 7 mesos de presó, 10 anys d’inhabilitació especial per a l’ocupació de càrrec públic i al pagament d’una multa de 211.827 euros per delictes de prevaricació i tràfic d’influències comesos en l’encàrrec que va fer el 2007 a l’arquitecte Santiago Calatrava per dissenyar el teatre de l’òpera de Palma. També haurà d’abonar a la comunitat autònoma 1,2 milions d’euros en concepte de responsabilitat civil.

Publicitat

El tribunal desestima el recurs de Matas però estima parcialment el de la Fiscalia, i corregeix la sentència de l’Audiència de Palma en el sentit de condemnar l’expresident balear, a més de per prevaricació, pel delicte de tràfic d’influències del qual l’Audiència l’havia absolt. Aquesta condemna és la que li suposa la pena de presó de set mesos.

La resolució, que afecta una de les peces del denominat cas Palma Arena, assenyala respecte a la responsabilitat civil que els 1,2 milions d’euros que s’han imposat com a responsabilitat civil corresponen a la quantitat que va facturar Calatrava al maig del 2007 pel projecte a l’empresa pública balear IBISEC. Segons el Suprem aquest pagament no l’ha de suportar l’Administració pública ni, en definitiva, ‘la ciutadania’.

Davant del que va considerar l’Audiència de Palma en la seva sentència de l’octubre del 2017, el Suprem entén que sí que es compleixen els requisits del delicte de tràfic d’influències en l’actuació de Matas, en reclamar al seu conseller d’Educació que fes la proposta al Consell de Govern per fer possible la contractació de Calatrava, que el llavors president autonòmic prèviament havia acordat de manera verbal i unilateral amb l’arquitecte.

Així, el tipus penal exigeix que la influència exercida s’orienti a aconseguir una resolució, però també que pugui generar a l’autor un benefici de naturalesa econòmica, segon aspecte que no va ser apreciat per l’Audiència, en entendre que Matas va buscar un benefici electoral o polític encara que sense contingut econòmic.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca