Centenars de detinguts a Guatemala durant una jornada electoral que continua amb diversos incidents aïllats

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La jornada electoral a Guatemala ha registrat aquest diumenge diversos incidents aïllats, entre ells la suspensió dels comicis al departament de Zacapa, a l’est del país, i la detenció d’un centenar de persones per delictes electorals, segons ha informat la cadena de notícies Telesur.

El ministre d’Interior de Guatemala, Enrique Degenhart, va anunciar la cancel·lació dels comicis a San Jorge a causa de la dimissió de diversos membres de la junta electoral. Degenhart, que ha instat la ciutadania a acudir a les urnes de manera pacífica, ha indicat que els efectius de la Policia Nacional Civil actuaran “amb la llei a la mà, aplicaran els protocols adequats de l’ús de la força” per garantir “la pau, la tranquil·litat i el desenvolupament” de la jornada.

En aquest sentit, el ministre ha asseverat que fins aquest moment hi ha més de 664 persones detingudes, 301 per delictes electorals i 363 per “altres causes relacionades”, que no ha detallat.

Degenhart ha manifestat que des d’aquest dissabte es van produir “18 conflictes” en 38 municipis qualificats com d’alt risc per “manifestacions, bloquejos, retencions, caminades o incidents” relacionats amb els comicis.

En el municipi de San Jorge, al departament de Zacapa, hi ha una forta presència de càrtels locals de drogues, i una desena dels seus líders han estat extraditats als Estats Units acusats de narcotràfic.

Els col·legis electorals de Guatemala van obrir a les 07.00 (hora local) perquè uns 8 milions de votants exerceixin el seu dret en la primera ronda a elegir el president de la República, 160 diputats, 340 càrrecs municipals i 40 membres del Parlament Centreamericà(Parlacen).

El president del Tribunal Suprem Electoral (TSE), Julio Solórzano, va declarar en l’obertura dels comicis que més de 100.000 ciutadans integren les Juntes Receptores de Vots, que rebran les paperetes fins les 18.00 hores.

En total s’han habilitat 2.932 centres de votació, pels quals es van crear 21.089 Juntes Receptores de Vots, òrgans temporals formats per diversos voluntaris que s’encarregaran de la recepció, escrutini i còmput dels vots.

- Publicitat -