Milers de morts al Mediterrani en complir-se un any del tancament dels ports europeus

"Es compleix un any de la decisió d'Itàlia de tancar els seus ports als vaixells humanitaris i del primer bloqueig polític sobre la destinació de persones rescatades al Mediterrani central"

Metges Sense Fronteres (MSF) ha advertit aquest dimecres que les polítiques europees “segueixen cobrant vides” al Mediterrani central, després de complir-se un any del tancament dels ports italians als vaixells humanitaris el passat 10 de juny, i del desembarcament al port de València dels 629 migrants i refugiats a bord de l’Aquarius el proper 17 de juny.

Publicitat

“Es compleix un any de la decisió d’Itàlia de tancar els seus ports als vaixells humanitaris i del primer bloqueig polític sobre la destinació de persones rescatades al Mediterrani central”, ha avisat l’ONG, que ha assenyalat que des de llavors “almenys 1.151 homes, dones i nens vulnerables han mort en aquesta zona i més de 10.000 han estat obligades a tornar per força a Líbia i exposades a patiments innecessaris”.

Tant Metges Sense Fronteres (MSF) com SOS Méditerranée han incidit que aquestes morts són “evitables” i posen de manifest “de manera tràgica el fracàs de les polítiques migratòries europees i d’un sistema europeu d’asil trencat”.

“La resposta dels governs europeus a la crisi humanitària al Mediterrani i Líbia ha estat una cursa cap a l’abisme”, ha afirmat el president de MSF, David Noguera. Segons ha destacat, malgrat que fa un any les organitzacions van demanar als governs europeus “que posessin la vida de les persones abans que la política” i van demanar una “resposta humana”, un any després “la resposta europea ha aconseguit nous mínims desoladors”.

El bloqueig al mediterrani és “la normalitat”

Segons les ONG, des que fa un any Itàlia va impedir l’ingrés als ports italians de l’Aquarius -vaixell de cerca i rescat operat conjuntament per MSF i SOS Méditerranée- “les situacions de bloqueig al Mediterrani central s’han convertit en la nova normalitat”. De fet, sostenen que en aquests 365 dies “s’han documentat, almenys, 18 incidents d’aquesta naturalesa”.

Per a les organitzacions, aquests escenaris de paràlisi “s’han traduït que durant més de quatre mesos “2.443 homes, dones i nens vulnerables han quedat encallats al mar mentre que els líders de la UE debatien el seu futur”.

Així mateix, han avisat de les repercussions de la criminalització del salvament de vides al mar, que “no només afecten els vaixells humanitaris sinó que, sobretot, erosionen el principi mateix de la prestació d’auxili als que estan en perill al mar”.

“Fa un any advertim que aquests bloquejos polítics al mar, perillosos i inhumans, no havien d’establir un precedent. No obstant això, això és exactament el que ha passat”, ha manifestat el coordinador general de MSF per a Líbia i el Mediterrani, Sam Turner.

Des de les ONG han apuntat que les darreres sis setmanes la xifra de persones vulnerables que han mirat de fugir de Líbia “han augmentat significativament”. En aquest període, més de 3.800 han pujat a embarcacions precàries per sortir del país en direcció a Europa, segons han denunciat.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

ERC retira les esmenes sobre el TC i la Casa Reial per evitar que la dreta tombi els pressupostos de l’Estat

ERC ha retirat aquesta tarda de dimecres les esmenes a la totalitat que havia presentat a les seccions dels pressupostos generals de l'Estat (PGE)...

Aragonès admet que els governs de coalició “no són fàcils”

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha admès aquest dimecres que els governs de coalició, com el de la Generalitat, "no són fàcils" i...

Rufián exigeix l’amnistia per abans del 14-F

El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, considera "una bona notícia" que el Govern central reformi el delicte de sedició però considera que és una...

Blueproject Foundation tanca les seves portes

Avui, dimecres 2 de desembre, Renatto de la Poeta ha anunciat el tancament de l'espai físic de la Blueproject Foundation al carrer Princesa el 20 de desembre. El director...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca