El Parlament torna a demanar al Congrés que despenalitzi l’eutanàsia en casos concrets

La cambra ja ho havia dut a Madrid però la iniciativa va decaure per l'avançament electoral

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous tornar a demanar al Congrés dels Diputats que despenalitzi l’eutanàsia en casos concrets. Es tracta d’una proposició de llei que la cambra catalana ja va traslladar a Madrid la passada legislatura però que va decaure a causa de l’avançament electoral i la dissolució de les corts espanyoles i que ara tornarà al Congrés. La consellera de Salut, Alba Vergés, que va defensar la iniciativa a Madrid quan era diputada de JxSí, ha afirmat que la despenalització de l’eutanàsia compta amb el suport del 80% dels catalans i que no es pot “criminalitzar”. També ha assenyalat que “no s’obliga ningú a fer res que no estigui d’acord amb les seves conviccions”.

Publicitat

La proposta vol modificar l’article 143.4 del Codi Penal per eximir de responsabilitats a qui “de manera directa o cooperant” ajudi a morir algú qua ho hagi demanat expressament de forma “segura, pacífica i sense dolor” si pateix una malaltia terminal o una patologia incurable que li produeixi sofriment físic o psíquic. Ha obtingut l’aval de JxCat, ERC, el PSC, CatECP, la CUP i també de Cs, que el 2017 es va abstenir. En canvi, el PPC i el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler hi han votat en contra. A més, el diputat de JxCat Lluís Font s’ha abstingut.

El diputat de Cs Eusebio Martín Barra ha defensat modificar la normativa estatal per establir les condicions en què una persona pot demanat “que s’avanci la seva defunció” i per donar garanties jurídiques als professionals sanitaris. Tot i que ha dit que tornar a dur aquesta iniciativa al Congrés “no seria necessari” perquè PSOE, Cs i Podem estan disposats a regular l’eutanàsia, ha considerat que és una bona manera de recordar a la cambra baixa espanyola que “té pendent la tramitació d’una llei”.

La socialista Assumpta Escarp ha garantit que el PSOE tornarà a dur al Congrés una iniciativa per despenalitzar la mort assistida i ha lamentat que, mentrestant, la Generalitat tingui “una mica abandonat” el sistema de cures pal·liatives que va aprovar el Parlament per llei.

Des dels comuns, Marta Ribas –que va defensar la proposta al Congrés amb Vergés i Escarp– ha defensat la necessitat de despenalitzar l’eutanàsia per “aturar el patiment quan ja s’ha superat el llindar i deixa de ser una vida que valgui la pena viure”. “No ens podem permetre que hi hagi una nova legislatura sense que això sigui realitat”, ha conclòs.

El cupaire Vidal Aragonés ha demanat que la legislació “no només això no ho criminalitzi, sinó que faciliti el seu exercici”. “No permetre a algú que vol morir és una construcció de vida indigna”, ha lamentat.

La republicana Gemma Espigares ha assegurat que “hi ha un ampli consens entre els professionals sanitaris perquè això avanci” i ha confiat que la tramitació al Congrés prosperi i no quedi només en “un copet a l’esquena”.

Des de JxCat, Josep Maria Forné ha reconegut que l’eutanàsia “és una problemàtica que va lligada a opcions de consciència diferents” i ha ratificat el suport del seu grup a la iniciativa perquè el Congrés espanyol la reguli.

El popular Daniel Serrano ha qüestionat la proposta i ha reivindicat el seu vot en contra “per molt que el vent bufi en contra”. Ha advertit que, més enllà de les malalties terminals, hi ha “una nebulosa” sobre en quins casos es vol permetre l’eutanàsia.

En acabar la votació, Espadaler ha pres la paraula per explicar per què ha votat diferent del seu grup parlamentari, PSC-Units, i ha posat sobre la taula les cures pal·liatives com a alternativa a la regulació de l’eutanàsia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes