Trump retira l’amenaça d’aranzels a Mèxic després d’assolir un acord per imposar més controls migratoris

"Mèxic ha acceptat prendre fortes mesures per aturar l'onada d'immigració", assegura el president nord-americà

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha retirat l’amenaça d’imposar aranzels a Mèxic després d’assolir un acord amb el país veí per imposar majors controls fronterers per “reduir o eliminar la immigració il·legal”. En una piulada, Trump ha confirmat que els aranzels, que havien de començar a aplicar-se a partir de dilluns, queden “suspesos indefinidament”. “Mèxic ha acceptat prendre fortes mesures per aturar l’onada d’immigració que ve cap a la nostra frontera sud”, ha dit el president nord-americà. El ministre d’Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, ha anunciat el desplegament de la guàrdia nacional en tot el territori, amb un especial èmfasi a la frontera amb els EUA, i el compromís de fer més registres i controls.

Publicitat

Un altre dels elements de l’acord inclou el retorn a Mèxic dels demandants d’asil, que esperaran en aquest país i no als EUA la resolució de la seva petició de protecció internacional.

Trump va anunciar a finals de maig que a partir del 10 de juny imposaria un aranzel del 5% a tots els productes importats des de Mèxic si no es prenien mesures urgents per aturar la immigració. A més, va amenaçar de seguir augmentant de forma progressiva l’impost fins al 15% l’1 d’agost, el 20% l’1 de setembre i el 25% l’1 d’octubre si Mèxic no aconseguia “reduir dràsticament o eliminar el nombre d’immigrants il·legals”.

“Si Mèxic no pren mesures decisives, pagarà un preu car”, va dir llavors la Casa Blanca.

Amb l’acord assolit, l’amenaça dels aranzels queda suspesa, tot i que el pacte adverteix que si no s’aconsegueixen resultats, es prendran noves mesures.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes