Trump retira l’amenaça d’aranzels a Mèxic després d’assolir un acord per imposar més controls migratoris

"Mèxic ha acceptat prendre fortes mesures per aturar l'onada d'immigració", assegura el president nord-americà

Publicitat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha retirat l’amenaça d’imposar aranzels a Mèxic després d’assolir un acord amb el país veí per imposar majors controls fronterers per “reduir o eliminar la immigració il·legal”. En una piulada, Trump ha confirmat que els aranzels, que havien de començar a aplicar-se a partir de dilluns, queden “suspesos indefinidament”. “Mèxic ha acceptat prendre fortes mesures per aturar l’onada d’immigració que ve cap a la nostra frontera sud”, ha dit el president nord-americà. El ministre d’Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, ha anunciat el desplegament de la guàrdia nacional en tot el territori, amb un especial èmfasi a la frontera amb els EUA, i el compromís de fer més registres i controls.

Un altre dels elements de l’acord inclou el retorn a Mèxic dels demandants d’asil, que esperaran en aquest país i no als EUA la resolució de la seva petició de protecció internacional.

Trump va anunciar a finals de maig que a partir del 10 de juny imposaria un aranzel del 5% a tots els productes importats des de Mèxic si no es prenien mesures urgents per aturar la immigració. A més, va amenaçar de seguir augmentant de forma progressiva l’impost fins al 15% l’1 d’agost, el 20% l’1 de setembre i el 25% l’1 d’octubre si Mèxic no aconseguia “reduir dràsticament o eliminar el nombre d’immigrants il·legals”.

“Si Mèxic no pren mesures decisives, pagarà un preu car”, va dir llavors la Casa Blanca.

Publicitat

Amb l’acord assolit, l’amenaça dels aranzels queda suspesa, tot i que el pacte adverteix que si no s’aconsegueixen resultats, es prendran noves mesures.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca