Quatremer critica que la CE i l’Eurocambra “creguin que la llibertat artística no arriba a Catalunya”

El guardonat amb el Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista veu "escandalós" el "boicot" a l'entrega del guardó, que inclou un llaç groc

El periodista francès Jean Quatremer, guardonat amb el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que entrega l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, ha lamentat aquest divendres que la Comissió Europea i l’Eurocambra hagin plantat l’acte perquè, segons diuen, el guardó que s’ha entregat tenia un “missatge polític”. El corresponsal del ‘Libération’ a Brussel·les i un dels periodistes amb més trajectòria a la capital europea ha lamentat que la CE i el Parlament Europeu “creguin que la llibertat artística no arriba a Catalunya”. L’escultura, obra de l’artista Enric Pladevall, inclou un petit llaç groc i el missatge ‘Voting is not a crime’ (Votar no és un crim). “Trobo profundament anormal que cap representant de la CE o el PE estigui a la sala, és escandalós, viola la llibertat de pensament i creació, que són base de la UE”, ha dit.
En el seu discurs, Quatremer, que ha dit que com a periodista prefereix “ser odiat que estimat”, ha insistit que la Comissió Europea tampoc hi ha anat perquè no pot “assistir al premi d’algú que passa el seu temps criticant-la”. Com a corresponsal del ‘Libération’, Quatremer va destapar l’escàndol del Selmayrgate, sobre el procés qüestionat amb què es va nomenar a la mà dreta de Juncker com a secretari general de la Comissió.

Publicitat

El periodista francès, que ha insistit que ell en cap cas és independentista, ha destacat que creu en la llibertat artística, i ha dit que el guardó li sembla “magnífic”. A més, ha insistit que l’APEC en cap cas va demanar a l’artista Pladevall una obra amb un sentit independentista, sinó que ell mateix va decidir fer el guardó així analitzant els seus articles.

De fet, en un escrit, Pladevall destaca que és conscient que Quatremer no és independentista, però que defensa el dret a decidir. “Crec en Europa i penso que amb diàleg arreglem els problemes polítics”, ha insistit Quatremer, que ha criticat que amb actituds com la d’aquest divendres les institucions europees posen en perill la pròpia UE que volen representar.

El “coratge” de Quatremer

El conseller Bosch ha fet entrega del premi a Quatremer, i en el seu discurs, ha expressat la seva admiració vers el periodista. El titular d’Acció Exterior ha destacat el “coratge” del guardonat, i ha afegit que “el coratge és essencial a l’hora d’informar sobre la veritat”. En aquest sentit, Bosch ha dit que “la veritat és valenta”.

El conseller també ha criticat que es posin com a excusa “pretextos burocràtics formals” perquè els eurodiputats electes independentistes no puguin recollir les seves credencials al Parlament Europeu. “Alguna cosa no funciona bé en aquesta institució europea”, ha afegit, “i Jean Quatremer ho està dient”. Segons ell, està “en joc” si “el poder judicial i el govern d’un estat pesa més que els votants” i “si el Parlament Europeu és sobirà o no”.

Així, Bosch ha denunciat que “no es parla prou d’aquells europeistes que se senten exclosos d’Europa”, cosa que ha marcat com a “horitzó” que pot fer la UE més “pròspera, pacífica i democràtica”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes