Puig declararà per videoconferència per defensar-se de l’acusació de desobediència en el litigi de Sixena

El jutjat d'Osca ha emès una diligència on el cita per al proper 20 de juny per declarar des de Brussel·les per no haver lliurat les peces del Museu de Lleida

L’exconseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, declararà el proper 20 de juny per videoconferència acusat d’un delicte de desobediència pel jutjat d’Osca per no haver lliurat les 44 peces del monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que al final es van entregar per l’ordre judicial que va comportar l’entrada de la Guàrdia Civil a l’equipament museístic l’11 de desembre de 2017. Fonts de l’acusació han confirmat a l’ACN que el jutjat d’Instrucció número 3 ha emès una diligència on avala la compareixença de Puig per videoconferència des de Brussel·les després que ell mateix així ho oferís quan va ser citat a declarar per primera vegada el 25 d’abril de 2018 juntament amb el seu antecessor, Santi Vila, que si que va comparèixer a Osca.
La denúncia per desobediència contra Puig i Vila va ser interposada per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena i més tard s’hi va sumar la fiscalia i el govern d’Aragó, que després va decidir retirar-se de la causa. Vila sí que va comparèixer l’abril de 2018 als jutjats d’Osca i va declarar que es va fer ”tot el que es podia fer” en relació al lliurament de l’art. Així mateix, també va considerar que la causa per desobediència i prevaricació s’hauria d’arxivar.

Aquell dia Lluís Puig no va comparèixer i va oferir declarar per videconferència des de Brussel·les. El jutjat ha emès ara una diligència on avala aquesta declaració telemàtica i la fixa al calendari el proper 20 de juny. Les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena van ser lliurades arran de l’execució d’una sentència provisional que així ho ordenava al Museu de Lleida. Va ser l’11 de setembre de 2017, durant l’aplicació del 155 a Catalunya, quan la comitiva judicial va entrar de matinada al Museu de Lleida acompanyada per un important desplegament de la Guàrdia Civil, i es van encaixar les peces d’art per marxar en direcció cap a Sixena.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes