El Memorial Democràtic acull una exposició sobre la repressió franquista a la colònia de Guinea Equatorial

La mostra 'Guinea: el franquisme colonial' comissariada per Gustau Nerín es podrà visitar fins el 17 de novembre

Guinea Equatorial va ser una colònia d’Espanya des del 1858 fins al 1968 i va patir també la repressió de la dictadura franquista. La mostra ‘Guinea: el franquisme colonial’, que acull el Memorial Democràtic, rememora com aquest territori va sofrir el franquisme amb fotografies d’època combinades amb testimonis. El comissari de l’exposició i antropòleg, Gustau Nerín, explica, en declaracions a l’ACN, que aquesta mostra és un primer intent de tornar la veu als guineans que, segons manifesta, mai se’ls hi hauria hagut de negar. És també un intent de “recuperar la memòria col·lectiva perquè les memòries de Guinea i de l’estat espanyol són indissociables. Hem tingut una història en comú i no per voluntat dels guineans sinó per la imposició colonial”, afegeix. L’exposició es podrà visitar fins el 17 de novembre a la seu del Memorial Democràtic.

Publicitat

Com es detalla a la mostra, a les poblacions de Guinea, el franquisme va imposar als guineans la ideologia nacional-catòlica, els va sotmetre al domini dels militars i no se’ls va permetre estar representats a les institucions. L’exposició recorda com fins i tot durant la República ja van patir de falta de drets, tot i que després el franquisme va agreujar la situació “marcada pel racisme, que conduïa a la discriminació, als maltractes, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals”.

Als testimonis de l’exposició, s’hi sumen també una petita col·lecció de llibres, i postals i fotografies d’època, en les quals es poden veure les pràctiques colonials espanyoles. També s’ha editat un petit catàleg que amplia la informació dels testimonis que apareix a la mostra.

Segons Nerín, si per Espanya la presència a Guinea va ser “marginal”, els guineans, en canvi, ho van patir profundament. De fet, per milers de persones la seva presència va ser determinant, ja que, com explica el comissari, “van patir la dominació colonial, el racisme, la discriminació, el militarisme i el nacional catolicisme. El franquisme va convertir el colonialisme en una dominació encara més dura i terrible”, assegura. I no només van haver de sofrir el franquisme sinó també viure en l’oblit.

Un exemple d’això és la falta de documentació pròpia dels ciutadans de Guinea. Aquesta fou una de les dificultats en el moment de recollir informació per ‘Guinea: el franquisme colonial’. Nerín ressalta que “la memòria dels colonitzats és molt difícil de reconstituir perquè els instruments de la memòria que s’utilitzen habitualment sempre estan en mans dels colonitzadors”. Sense anar més lluny eren pocs els guineans que tenien càmeres fotogràfiques i la major part de les fotografies es troben a l’Estat. “Guinea és pràcticament un país sense imatges del passat”.

Si no hi ha imatges, sí queda encara viva la memòria oral i per això el comissari va decidir reconstruir, en aquesta mostra, els testimonis dels guineans que havien viscut la dictadura.

“El colonialisme no va ser suau”

El comissari de l’exposició ha manifestat que la paraula més repetida a les entrevistes que ha fet als guineans sobre el franquisme és “pallissa” i ha posat de manifest que el colonialisme espanyol “no va ser suau com alguns ara intenten defensar”, sinó que “va ser una història de dominació que només es podia imposar mitjançant la força i la discriminació”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Otegi defensa que la independència “passa per dir ‘Sí’ als pressupostos de l’Estat

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha defensat aquest dimecres que el procés cap a la independència del País Basc "avui passa per...

Colau encara no ha donat cap explicació del tret d’un agent de la Guardia Urbana a un sensellar

La líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'"amagar-se" després del tret que un agent...

El rector de la UB creu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperarà fins al febrer del 2022

L'actual rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, preveu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperi fins al febrer...

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca