Torra espera de la Moncloa una resposta formal tot i que no veu del PSOE “cap voluntat de diàleg”

El president de la Generalitat considera que "no ha canviat res" per donar suport a la investidura de Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que no ha rebut una resposta formal de la Moncloa sobre la petició per reunir-se amb el president espanyol Pedro Sánchez, tot i que no veu del PSOE cap voluntat de diàleg i d’asseure’s a la taula amb els independentistes”, després que la ministra de la Presidència espanyola, Carmen Calvo, tanqués la porta a la celebració d’aquesta trobada. D’altra banda, el president de la Generalitat considera que, des del debat de la tramitació del projecte de pressupostos de l’Estat, “no ha canviat res” per haver de donar suport ara a la investidura de Pedro Sánchez. “El govern de l’Estat no ha fet cas de la resolució de l’ONU demanant la llibertat immediata dels presos i tampoc vol asseure’s a negociar”, ha afirmat.

Publicitat

Des de la Trobada Empresarial al Pirineu, Torra ha descartat donar suport a la investidura de Pedro Sánchez i més encara, davant la manca de “voluntat de diàleg” del PSOE. El president de la Generalitat ha insistit en reclamar demanar un “diàleg sincer i real” per reivindicar davant l’executiu espanyol el dret a l’autodeterminació al qual “donen suport un 80% dels catalans”. Quim Torra ha remarcat que el Govern posa damunt la taula la “possibilitat de resoldre un conflicte que és polític, votant ” però “no sabem quina és la proposta del govern espanyol per resoldre’l”, després que el PSOE “rebutgés la proposta d’un relator”, segons ha assenyalat.

En resposta a les preguntes dels assistents, Torra ha dit que ha de ser “optimista” i que té el deure de ser-ho davant la possibilitat perquè hi existir un diàleg que pugui afavorir l’alliberament dels polítics empresonats. “Si els companys des de presó i l’exili demanen diàleg, també ho de de demanar jo”, ha dit. De totes maneres, el president de la Generalitat ha reiterat que una de les seves prioritats és “refer la unitat estratègica de l’independentisme” per coordinar una resposta davant la sentència del judici per l’1-O.

D’altra banda, Quim Torra ha traslladat la voluntat del Govern de reobrir el diàleg perquè la Generalitat pugui tenir nous pressupostos i ha justificat el fet que no prosperés la darrera proposta del Govern a la “complexitat” que va comportar haver-la de negociar en davant el cicle electoral.

Els empresaris de la Trobada han plantejat al president de la Generalitat si accediria a aturar el procés a canvia d’un finançament adequat per a Catalunya. Torra ha recordat que “elecció relé elecció els ciutadans posen damunt la taula el dret a l’autodeterminació” i que la “millora del finançament és deure pendent que té l’Estat des del 2013”. El president també s’ha mostrat convençut del retorn d’aquelles empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya perquè el “Govern emet missatges de confiança i de serenitat” i, tenint en compte els indicadors econòmics favorables de l’economia catalana, ha dit.

Estratègia per fer front la despoblació i l’envelliment d’algunes zones del país

Finalment, Quim Torra ha defensat a la Seu d’Urgell el projecte de dinamització territorial sota el nom de País Viu que desplegarà el Govern. Les comarques pirinenques de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, a més de la Terra Alta, a les Terres de l’Ebre, seran les primeres que es beneficiaran, però també s’estendrà a altres set comarques catalanes més abans de la tardor. A través d’aquesta “estratègia”, l’executiu pretén fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que pateixen aquests territoris i apostar per “equilibrar” el país.

10 MEUR per posar en marxa els estudis d’INEFC a la Seu d’Urgell

Torra ha defensat l’aposta del Govern per un model de vertebració “descentralitzat” de país. En aquest sentit, ha destacat que la Generalitat invertirà uns 10 milions d’euros perquè la Seu d’Urgell pugui acollir a partir del curs 2020-2021 els estudis universitaris d’INEFC centrats en esports de natura.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

ERC avisa JxCat que no explicarà “sopars de duro”

La número dos d'ERC per Barcelona a les eleccions del 14-F, Laura Vilagrà, ha reclamat aquest dimarts a JxCat una campanya electoral amb "joc...

Unides Podem, ERC i Bildu retiren l’esmena ‘antidesnonaments’ i no es votarà en el ple del Congrés

Unides Podem, ERC i EH Bildu han retirat l'esmena als pressupostos del 2021 per prohibir els desnonaments sense alternativa habitacional i el tall de...

Borràs dubta que la independència sigui una “prioritat” per ERC

La candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha qüestionat aquest dimarts que la independència sigui una "prioritat" per ERC...

Argimon diu que s’està estudiant si els nens compten en el màxim de 10 persones per Nadal

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut que els nens fins a 14 anys "podrien no comptar" en la limitació a...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca