Lluís Bertomeu (Demòcrates Valencians): “Volem ser el centre patriòtic a la Comunitat Valenciana davant la dreta centralista i l’esquerra sectària”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Després d’uns mesos des de l’última vegada que ens vam vore, Lluís Bertomeu (Demòcrates Valencians) s’ha convertit en l’única representació valencianista al Parlament Europeu després que Compromís per Europa (coalició liderada per Compromís) perdera la seua representació. Repassem amb el membre de la Coalició per una Europa Solidària la situació del seu partit, i els principals reptes que tindrà a Europa la Coalició per una Europa Solidària, on Demòcrates Valencians està integrada amb altres forces com el PNB, Coalició Canària, Plataforma per les Illes o la navarra Geroa Bai.

Com sorgeix la idea de la iniciativa Coalició per una Europa Solidària, on us presenteu amb forces com el PNB?

D’aquesta tasca s’encarrega, sobretot, l’advocat Alfredo Garcia-Petit, un dels fundadors de Demòcrates Valencians. És ell un dels qui han treballat dur des de fa dos anys per teixir aliances amb els nostres referents perifèrics a l’Estat: el PNB a Euskadi, Coalició Canària a les Illes Canàries, Plataforma x les Illes a les Balears, Units per Avançar a Catalunya o Geroa Bai a Navarra. A l’assemblea de setembre del 2018 de la nostra formació veniren representants del PNB i de Coalició Canària, fet que explica ben bé aquesta tasca que portàvem anys conreant.

Quin va ser el motor de la inclusió de Demòcrates Valencians en aquesta aliança?
Davant els diferents actors polítics valencians aquestes forces escolleixen Demòcrates Valencians per formar un front comú i ser els seus companys de viatge, això crec que és un punt molt important. Hem tingut diverses reunions organitzades amb Coalició Canària a Madrid i ha sigut el PNB qui ha triat la forma en què ens hem organitzat, ja que, a causa de l’estratègia de Puigdemont les forces defensores de l’autogovern decideixen reagrupar-se per aconseguir visibilitat. Aquestos quatre mesos fan que la coalició definitiva que va formar CEUS veja la llum.

“Les forces defensores de l’autogovern decideixen reagrupar-se per aconseguir visibilitat”

Quines característiques comunes tenen les forces que constitueixen la Coalició per una Europa Solidària?
Som acèrrims defensors tant de l’autogovern com del centrisme i la moderació política. Som defensor de l’Estatut d’Autonomia, que constitueix la nostra línia roja, ja que és la nostra Carta Magna. Volem una Espanya diversa, plural, i circular, on no passa tot per la M-40. A més a més, som ferms defensors tant de les llibertats individuals i els drets socials, i aquestos constitueixen la nostra concepció d’Europa.

“L’Estatut d’Autonomia és la nostra línia roja”

Molts diuen que totes les dretes representen els mateixos interessos. Què penseu a Demòcrates Valencians?
A la Comunitat Valenciana davant la dreta centralista i l’esquerra sectària volem ser el centre patriòtic, l’aposta per la moderació, pel diàleg, per la construcció i, també, l’estricta obediència valenciana i la defensa acèrrima dels interessos valencians. Nosaltres som la gent sensata, moderada i dialogant, però des de l’arrelament amb la nostra gent i la nostra terra. Volem ser defensors de l’empresa valenciana, dels autònoms, el nostre teixit productiu, els nostres llauradors, els nostres comercials i les nostres empreses. La dreta centralista ha abandonat els interessos valencians i l’esquerra sectària es dedica a altres coses.

Què s’ha fet mal al País Valencià amb respecte de les empreses i projectes propis de la societat valenciana?

Des de l’Associació Valenciana d’Agricultors, per exemple, sempre ens diuen que la Conselleria es dedica a fer ecologisme, el Gobierno Español es dedica a l’agricultura atlàntica i cantàbrica, a Europa miren pels interessos del Nord… I, clar, qui es preocupa per l’agricultura mediterrània? Qui es preocupa pels nostres agricultors? Qui es preocupa per aquells que viuen i aquells que obtenen ingressos extra del camp a la nostra terra? Pareix que el nostre Govern té un complex d’inferioritat i assoleix plantejaments que venen de fora i, clar, rescatar persones també passa per rescatar les economies d’aquestes persones, i eixa ha sigut la principal errada del Botànic.

Ara mateix ets la única representació del valencianisme polític a Europa després de la pèrdua de Compromís del seu escó. Quines van a ser les teues prioritats?
Hem pactat accions, projecte i presència. Una vegada trimestralment, com a mínim, ens reunirem per vehicular la presència de la Comunitat Valenciana i de la veu valenciana. Per desgràcia som l’única veu valenciana i valencianista, però no hem perdut aquesta força i podem dir orgullosos els valencians que la nostra veu s’escoltarà gràcies a la parlamentària Izaskun Bilbao, vicepresidenta del grup europeu dels liberals i els demòcrates ALDE.

“Per desgràcia som l’única veu valenciana i valencianista al Parlament Europeu”

Quin és el següent pas per a Demòcrates Valencians?
Ja hem aconseguit format part del sistema polític valencià, i, per tant, un actor més. Comencem amb 3000 vots a la Comunitat Valenciana i ens hem presentat amb 10 candidatures a les eleccions municipals. Des del sentit comú i la faena volem construir amb moltes aliances municipals a nivell local. Hi ha un espai que s’ha de cobrir després que el Partit Popular centralista que ha renunciat a les sigles Comunitat Valenciana; un espai que cobria anteriorment l’antiga Unió Valenciana. Hem començat a caminar aquest diumenge i ara comencem 4 anys durs de faena.

https://twitter.com/MirallValencia/status/1136935404832247808?s=09

“Ja som un actor més al sistema polític valencià”

Jordi Sarrión i Carbonell
Jordi Sarrión i Carbonell
Periodista i politòleg valencià. Tinc la sort de dirigir la delegació de la Revista Mirall al País Valencià. Orgullós de fer periodisme #SensePressa a aquestos temps en què la credibilitat i la honestedat dels mitjans de comunicació han de ser recuperades.