La Sagrada Família pagarà més de 4 milions d’euros a l’Ajuntament per la llicència d’obres

El temple també haurà de destinar 36 milions en 10 anys per millorar l'entorn

La Junta Constructora de la Sagrada Família haurà de pagar 4,627 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona per la llicència d’obres que li ha concedit després de més de 130 anys sense els permisos pertinents.

Publicitat

Així ho ha anunciat la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, aquest divendres en roda de premsa, en què ha aplaudit que a partir d’ara el temple pagui com tothom “sense cap tipus de privilegis”, i ha assegurat que han estat treballant els darrers anys per resoldre una anomalia històrica de la ciutat que no s’havia abordat fins ara, en les seves paraules.

Sanz ha detallat que els diners s’abonaran com ho determini l’Institut Municipal d’Hisenda, i aniran al pressupost general de l’Ajuntament “per poder continuar fent coses”, i el desglossament del que ha d’aportar el temple està format per l’impost de construccions i la taxa de la llicència d’obres.

36 milions per millorar la zona

La llicència és fruit de l’acord que van signar l’Ajuntament i la junta constructora l’octubre del 2018, quan van acordar que la Sagrada Família es comprometia a aportar 36 milions d’euros durant els propers 10 anys per finançar les despeses municipals que generen les seves activitats.

Així, els diners que aportarà serviran per millorar aspectes relacionats amb la urbanització, la mobilitat, el transport públic i el manteniment de l’espai de la zona amb l’objectiu d'”equilibrar els efectes del turisme”, ha detallat Sanz.

Obres acabades el 2026

La llicència preveu una gran rehabilitació amb augment de volum així com l’execució de les obres d’edificació del temple, que consta de l’edifici principal, torres de diferent grandària i dues plantes subterrànies.

La llicència estableix que el sostre màxim edificable a la parcel·la és de 53.495,61 metres quadrats, mentre que la superfície construïda sobre rasant és inferior, de 41.026,69 metres, i es preveu que les obres acabin l’any 2026.

A les dues plantes del soterrani, la menys dos contindrà magatzems i instal·lacions de l’edifici, mentre que a la menys u és on es troba la cripta, diverses galeries sota la nau principal i instal·lacions.

Centre d’ús religiós i cultural

En paral·lel a la llicència d’obres, l’Ajuntament també ha tramitat els permisos d’activitat pels usos de la basílica, i mentre que l’activitat principal de l’edifici serà la de centre de culte visitable -obert més enllà de l’horari dels actes litúrgics- també hi atribueix un ús cultural per la presència d’un museu.

A més, s’inclouen usos compatibles relacionats amb el funcionament i l’administració del centre, i ús comercial situat al soterrani perquè hi hagi un petit establiment de venda al detall de productes relacionats amb el temple, amb una superfície màxima de 378 metres quadrats.

Sense escalinata

Tant la llicència d’obres com els plànols urbanístics estableixen l’ordenació urbanística de la parcel·la que ocupa el temple, delimitada pels carrers Provença, Sardenya, Marina i Mallorca, i no aborda la possibilitat de la continuïtat del projecte amb l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria pel carrer Mallorca.

Amb tot, un cop tramitades les llicències, el proper pas, després de la constitució del nou consistori, segons l’Ajuntament, serà promoure una comissió de treball per obrir el debat sobre les solucions per resoldre l’afectació urbanística que respecti el patronat, els veïns i entitats.

El temple de la Sagrada Família ha apuntat en un comunicat de premsa que, amb la llicència, la junta podrà “continuar construint el projecte d’Antoni Gaudí”, i ha sostingut que han col·laborat estretament amb l’Ajuntament durant els darrers anys.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes