Jordi Alcaraz aterra a Montserrat

Bernat Puigdollers comissaria l'exposició de l'admirat pintor

L’obra més recent de Jordi Alcaraz es pot veure al Museu de Montserrat des d’aquest divendres i fins el proper 7 de novembre a la Sala Daura. A ‘Nits’, entre d’altres, l’artista mostra les seves pintures sense pintura o els seus dibuixos fent servir el volum. Segurament, Alcaraz no entra dins els estàndards estrictes de cap gènere – tot i que tampoc té aquesta pretensió- i la seva obra acaba per ser també una reflexió sobre el propi fet creador, el jo i la realitat, o la deformació d’aquesta. Amb materials ben diversos com el metacrilat, la tinta, el ferro o la fusta, l’artista trenca els límits de la pintura, l’escultura o el gravat. Si es busquen referents en l’obra de l’artista nascut a Calella es pot trobar la ironia i la poètica de Joan Brossa o la matèria de Antoni Tàpies.

Publicitat

La nova exposició del Museu de Montserrat mostra l’obra més recent de l’artista Jordi Alcaraz en què ha estat treballant els darrers dos anys. L’exposició pretén donar les claus per entendre el seu treball i ajudar el públic a endinsar-se en el seu univers artístic. El comissari de l’exposició, Bernat Puigdollers, ha explicat que l’obra d’Alcaraz “fa una reflexió al voltant del propi fet creador, els gèneres, però a la vegada també per reflexionar sobre la vida, la pròpia realitat i els límits d’aquesta realitat en què tots convivim”.

Puigdollers ha definit l’obra d’Alcaraz com a “metapintura” o “metaart”. En aquest sentit, l’artista pot treballar en un dibuix, però hi afegeix volum, cosa que acaba desembocant en un “dibuix construït”. O el cas de la pintura, en què, de fet, “ell no intenta crear un pintura sinó allò que anomena ‘idea de pintura’”. “Vol abocar la idea no formulada d’una pintura, però a la vegada des de la mateixa pintura”, ha afegit.

L’artista ha explicat que la disposició de la sala s’ha creat especialment per a l’ocasió i ho ha fet posant consciència en dissenyar un itinerari perquè l’espectador el pugui anar seguint. Una de les primeres obres que es troba el visitant és un quadre amb una circumferència que, a primera vista, sembla un mirall. Quan l’espectador afina la mirada, però, es troba descobrint allò que hi ha a l’altra banda de la paret.

El volum també és un dels elements que destaquen de l’obra d’Alcaraz. L’artista explica que moltes d’aquestes obres no tindrien cap sentit sense un volum que els dona una altra dimensió. Al mig de l’exposició també hi ha una instal·lació que crida l’atenció. Es tracta d’una natura morta que juga amb els objectes que ha disposat l’artista en l’escena, un mirall que va de terra al sostre amb algunes deformacions intencionades i el públic que mira l’obra.

Amb aquesta exposició, el Museu de Montserrat vol contribuir a donar a conèixer Jordi Alcaraz en el context de l’art contemporani català. Segons han explicat, l’artista, malgrat ser reconegut a nivell internacional amb gran èxit de venda i de crítica, no ha acabat de rebre el reconeixement públic que mereix a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes