Els bisbes diuen que el prior “acceptarà” el que digui el TS sobre l’exhumació de Franco i insten a “mirar endavant”

Luis Argüello ha fet una crida a "mirar cap endavant" i a la "superació de la guerra, dels anys de la República i dels anys del franquisme"

Publicitat

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, ha indicat que el prior del Valle de los Caídos “acceptarà” el que el Tribunal Suprem dicti sobre l’exhumació de les restes de Francisco Franco i ha fet una crida a “mirar cap endavant”, a la “superació de la guerra, dels anys de la República i dels anys del franquisme”.

“Estem en un espai en què l’Església celebra la litúrgia però també és un lloc que pertany al patrimoni de l’Estat, el Valle de los Caídos, en què està enterrat el general Franco. Els espanyols necessitem abordar aquesta situació. En no haver-hi un acord, els tribunals han de parlar i l’abat acceptarà el que el tribunal digui”, ha assegurat.

Així ho ha indicat aquest dimecres 5 de juny durant un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Fórum i celebrat al Casino de Madrid. El bisbe ha estat presentat pel president de Cáritas Espanyola, Manuel Bretón.

En ser preguntat per si va encertar el prior del Valle de los Caídos en negar l’entrada a l’abadia, a la vista de la decisió del Suprem de paralitzar l’exhumació de Franco, Argüello ha precisat que l’Església particular de Madrid així com l’espanyola i, en la mesura en què s’han elevat consultes, la Santa Seu, han mantingut el mateix criteri de “diàleg”.

Publicitat

“En principi, la proposta era buscar un acord entre el Govern i la família que d’alguna manera ens està cridant a la superació d’un conflicte, d’una guerra en la qual hem de tenir en compte també els anys anteriors de República i els anys posteriors del franquisme i buscar, més enllà de la dialèctica dels contraris, un tercer reconciliador i de mirar cap endavant. Si això no ha estat possible el criteri ha estat sempre que els tribunals parlin”, ha resolt.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes