Torra descarta avançar les eleccions

Planteja a l'oposició tornar a negociar els Pressupostos del 2019 després de finalitzar el cicle electoral

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest dimarts que no se sent un “president provisional”, per la qual cosa ha descartat avançar les eleccions catalanes i ha assegurat que la seva intenció és continuar governant sense cap horitzó de comicis a la vista.

Publicitat

Ho ha dit en una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, convocada per fer balanç del primer any de mandat del seu Govern, que es va constituir el 2 de juny del 2018 quan van prendre possessió els nous consellers i va quedar aixecada l’aplicació del 155.

“No m’he sentit mai un president provisional ni em sento ara així. Sóc el 131è president de la Generalitat amb totes les conseqüències”, ha proclamat Torra, que ha anunciat que té previst mirar de reprendre la negociació dels Pressupostos del 2019, que va fracassar abans de l’últim cicle electoral.

Així, com a evidència que no dona el seu mandat per amortitzat, ha assegurat que vol provar d’aprovar els comptes catalans d’aquest any, i ha apel·lat a la “responsabilitat” de l’oposició perquè Catalunya pugui tenir uns pressupostos en vigor que donin al Govern més marge per a polítiques socials.

Torra ha admès que si el judici de l’1-O al Tribunal Suprem (TS) acaba amb una sentència condemnatòria podria suposar un punt d’inflexió en el seu mandat, però ha afegit que ara per ara això no passaria per dissoldre el Parlament i tornar a les urnes: “No tinc planejat convocar eleccions”.

De fet, ha recordat que aquest dimarts obre amb l’ANC i Òmnium una ronda de contactes amb entitats i partits sobiranistes per abordar què fer si la justícia emet una resolució contra els presos sobiranistes, i ha dit que escoltarà a tothom per trobar una “unitat estratègica”.

Balanç de l’any

Torra ha presentat el balanç del primer any de Govern, que ha titulat ‘Un país en marxa, un país a punt’, perquè defensa que en aquest any han aconseguit tornar a reactivar l’administració de la Generalitat després del 155 i alhora considera que Catalunya està “a punt per viure en llibertat”.

Ha reivindicat que un dels principals objectius del Govern en aquest primer any ha estat reactivar les institucions de la Generalitat després de la suspensió de l’autonomia: “Sembla fàcil de dir però és molt difícil de fer. Sis mesos de paràlisi administrativa han suposat un esforç immens”, i considera que ho han aconseguit.

Activitat legislativa

Una de les qüestions que inclou dins d’aquesta reactivació i que es va marcar com una de les seves prioritats és la recuperació de les lleis que va aprovar el Parlament en l’anterior legislatura i que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

Ha valorat de manera “satisfactòria” el procés de recuperació d’aquestes lleis, encara que de moment dues d’elles encara estan pendents de la sentència del TC, quatre s’estan tramitant al Parlament i se n’han pogut recuperar vuit, segons ell.

El cap de l’executiu català també ha assenyalat que en el primer any el Govern ha aprovat 24 normes amb rang de llei –7 de les quals són projectes de llei i 17 decrets llei–, malgrat que la majoria d’aquestes iniciatives encara estan en procés de tramitació a la Cambra catalana i no s’han aprovat.

A més, ha enaltit les xifres econòmiques de Catalunya, entre les quals ha apuntat que el PIB català ha crescut un 2% respecte a l’any anterior; l’atur ha disminuït en un 2,6%; la creació d’empreses ha augmentat un 4,1% aquest any, i ha destacat que, al seu parer, aquestes dades són millors que les de l’economia espanyola: “Permeten qualificar aquest any de positiu i veure els anys que venen amb optimisme”.

Per a ell, aquestes xifres són més valuoses tenint en compte el “llast vital” que té Catalunya: el dèficit fiscal, els deutes de l’Estat i un dèficit en inversió en infraestructures.

En aquest sentit, ha considerat que el Govern ha tingut una gestió rigorosa i ho ha exemplificat amb el fet que ha aconseguit “complir les imposicions injustes” de l’Estat i complir els tres objectius d’estabilitat fiscal: el dèficit, el deute i la regla de despesa.

Així mateix, entre les mesures que ha impulsat el Govern hi ha el Pacte Nacional per la Indústria, del qual diu que s’ha complert el 87%; el Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i social per al Debat Constituent; l’estratègia ‘País d’oportunitats, país viu’ per tenir una relació bilateral amb el territori; el desplegament de la fibra òptica, i la comissió de seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes