Richard Learoyd porta la seva artesania fotogràfica a la Fundació Mapfre amb retrats i paisatges “inoblidables”

La mostra inclou una cinquantena d'imatges fetes amb el mètode de cambra obscura característic de l'artista britànic

 La Fundació Mapfre acollirà des d’aquest dimecres al 8 de setembre l’exposició ‘Richard Learoyd’ dedicada a un dels fotògrafs contemporanis més reconeguts en l’actualitat. La mostra inclou 51 obres de l’artista en el punt més àlgid de la seva carrera i combina paisatges, retrats i natures mortes. El tret diferencial de Learoyd és el mètode que utilitza per fer les fotografies: una cambra obscura de grans dimensions dissenyada per ell mateix amb principis òptics antics. Amb aquest procés artesanal l’artista busca que les imatges tinguin significat i siguin “inoblidables”. “Quan la gent veu les fotografies senten que són una mica diferents que la majoria d’imatges que veus exposades o al dia a dia. Una petita diferència en fotografia és una milla”, ha dit aquest dimarts a l’ACN el fotògraf britànic.

La mirada al passat és inevitable en les obres d’aquest fotògraf nascut a Nelson (Regne Unit) el 1966, ja que contenen constants referències a la història de la pintura per la tècnica que utilitza. I és que les seves fotografies semblen, en molts casos, pintures que recorden a retrats d’autors com Jean-Auguste-Dominique Ingres. Learoyd reconeix que es deu al fet que tenen un “cert tret de composició i aïllament”. “En realitat són purament fotogràfiques, però entenc que a la gent li pugui recordar a pintures”, ha apuntat l’autor.

Publicitat

L’exposició, comissariada per Sandra S. Phillips, conservadora emèrita de fotografia al San Francisco Museum of Modern Art, inclou producció de l’última dècada de Learoyd. Hi predominen els retrats i les figures, moltes nues, en què hi vol transmetre sensació de llunyania, emocions interioritzades i una estranya bellesa inherent en un present ple d’inquietud.

“Fotografiar més d’una persona és molt difícil. I em vaig interessar en el retrat. Mirar a l’altra persona i tenir una empatia i connexió a través de la representació i sentir què pot transmetre aquella persona a través de la càmera”, ha explicat l’autor sobre el seu treball.

Els retrats només els podia fer des dels seu estudi, ja que el volum de la càmera que utilitza no li permetia sortir a l’exterior per fotografiar coses que l’interessaven i que hauria volgut immortalitzar. Learoyd reconeix que estan fetes d’una manera “molt poc convencional”, però no volia renunciar a aquest mètode de cambra obscura perquè és el que li permet donar significat a unes imatges que són “úniques” i que quedin en la retina del visitant.

“La gent que treballa en una oficina té un fort desig de sortir. Volia trobar la manera de fer imatges fora de l’estudi”, ha explicat l’artista després de vuit anys de treballar només a l’estudi. Finalment, va trobar la manera de modificar la seva gran cambra obscura i va poder sortir a l’exterior i començar a treballar, aquesta vegada, en blanc i negre i en grans dimensions.

A la mostra es poden veure paisatges que troba especialment en petites ciutats de l’Europa de l’Est. Per encàrrec de la Fundació Mapfre, també inclou un paisatge fet a Lanzarote, que s’incorporarà a la col·lecció de fotografia de l’entitat, que ja disposa de dues fotografies de l’artista. També destaquen els cotxes cremats que col·lecciona a Estats Units i que són protagonistes de fotografies com a metàfora d’un present angoixant.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca