L’Eurocambra diu que “no hi ha marc europeu” per al cas de Puigdemont, Junqueras i Comín i que tot “es juga a Madrid”

El portaveu Jaume Duch defensa que la cambra no té una llei electoral pròpia i nega que el Parlament Europeu pugui intervenir en qui pren o no l'acta

Publicitat

La decisió sobre si els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín podran assumir o no els seus càrrecs “no depèn del Parlament Europeu”, segons ha assegurat aquest dimarts el portaveu de la institució, Jaume Duch. En un esmorzar al CIDOB, Duch ha dit que el cas d’aquests tres polítics independentistes “es juga a Madrid” i ha advertit que “no hi ha marc europeu” per resoldre-ho, ja que l’Eurocambra no compta amb una llei electoral pròpia. “Tot el que passi abans del 2 de juliol no es juga a Brussel·les o a Estrasburg, sinó que es juga a Madrid”, ha insistit Duch. El portaveu del Parlament Europeu també ha assegurat que “en cap moment es va impedir a ningú entrar” a la cambra, en referència a Puigdemont i Comín, sinó que, segons ha matisat, no se’ls va permetre “acreditar-se”.

El portaveu de la institució europea ha evitat pronunciar-se sobre la decisió de suspendre les acreditacions temporals als eurodiputats de l’Estat o sobre si el cas podria acabar als tribunals europeus. Duch tampoc ha volgut entrar a valorar, en concret, què passaria si no es permetés a Junqueras sortir de la presó per agafar l’acta. Un informe recent dels serveis legals de la mateixa cambra apuntava que, en cas d’electes detinguts o empresonats, la justícia espanyola els podia donar permís per recollir l’acta de diputats.

“No entraré en informes, o tribunals de justícia, o qui pot fer què, perquè no depèn del Parlament Europeu i no hi ha posició que jo pugui expressar”, s’ha limitat a dir. Des de l’Eurocambra, per tant, esperen només la llista oficial que enviarà l’estat espanyol amb els eurodiputats definitius, i eviten entrar a valorar si es descarten o no noms com els de Puigdemont, Comín o Junqueras.

“Amb unes altres circumstàncies i amb una altra legislació, i amb un Parlament Europeu amb una llei electoral pròpia, això potser hagués funcionat d’una altra manera, però no estem en aquesta situació”, ha dit Duch.

Publicitat

Segons el portaveu de la cambra, el proper ple, que es constituirà a partir del 2 de juliol a Estrasburg, haurà de decidir “si vol reaccionar” o no al cas dels eurodiputats electes independentistes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca