El nou ‘Diccionari de la llengua catalana’ en línia incorpora els mots ‘bitcoin’, ‘enya’, ‘nano’ i ‘cassolada’

Modifica la definició d''el bell sexe' o 'el sexe dèbil' per indicar que s'usen amb valor discriminatori

Publicitat
La nova actualització de la segona edició en línia del ‘Diccionari de la llengua catalana’ de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) incorpora quinze articles nous i prop de dues-centes modificacions, moltes de les quals són conseqüència de la inclusió al diccionari de novetats de la ‘Gramàtica de la llengua catalana’, publicada per l’IEC el 2016. Els substantius ‘bitcoin’, ‘enya’, ‘nano’ i les interjeccions ‘fet’ i ‘entesos’ són alguns dels articles nous aprovats per la Secció Filològica i afegits ja a la versió en línia. També s’hi han inclòs ‘cassolada’ com a protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles i la modificació de la definició de la subentrada ‘el bell sexe’ o ‘el sexe dèbil’ per indicar que són expressions “en recessió” i que “sovint s’usen amb valor discriminatori”.
Hi ha altres accepcions que s’han afegit al DIEC2 i que corresponen a usos vius. És el cas del sentit ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots enhorabona’ i ‘ànsia’; el sentit ‘venir sobtadament un desig’ del verb ‘agafar’ (que remet a l’accepció 18 de ‘donar’). També s’han afegit al DIEC2 un locucions d’ús freqüent, com ‘color de gos com fuig’, ‘amb comptagotes’, ‘estar d’algú’, ‘només faltaria’ i ‘fer curt’.

Finalment, són destacables les noves accepcions dels articles ‘falcó’ i ‘falconer –a’, relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó.net.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca