Un grup de juristes acusarà la UE a la Haia de “crims contra la humanitat” per les morts de refugiats al Mediterrani

Es tracta d'una iniciativa privada de tres col·leccionistes que acollirà més de 8.000 documents entre exemplars impresos i dibuixos originals

Un grup de juristes ha avançat que presentarà una demanda a la Cort Penal Internacional contra la Unió Europea i els seus estats membre per cometre “crims contra la humanitat” en frenar l’arribada de persones des de l’Àfrica causant milers de morts al Mediterrani i a centres de detenció a Líbia. En el seu escrit de 245 pàgines, els advocats reclamen responsabilitats penals d’aquests actors per aplicar una política migratòria “dissuasiva” que tenia per objectiu “sacrificar la vida” dels immigrants i refugiats que creuen mar i “descoratjar a altres persones en situació similar perquè busquin refugi a Europa”.
Preguntada sobre aquesta demanda, la portaveu de la Comissió Europea Natasha Bertaudha defensat que “no és la política de la UE la que causa aquestes tragèdies”, sinó “el negoci de les màfies que trafiquen amb persones”.
“En comptes de passar les culpes, hauríem de treballar junts per posar-hi fi”, ha criticat.

Denuncien una política migratòria “letal” 

Publicitat

El grup de lletrats, liderat per l’advocat francès Juan Branco i l’israelià Omer Schatz, argumenta que, en primer lloc, la UE va “ignorar” les peticions de rescat dels immigrants al mar a partir del 2014 causant unes 14.500 morts. Segons els demandants, un cop les ONGs van començar a operar al Mediterrani, el bloc europeu va “fer fora” els seus vaixells i va intensificar la seva col·laboració amb la guàrdia costanera líbia per evitar l’arribada de persones al territori europeu.

“La UE va orquestrar una política de transferències forçades als centres de detenció, on es van cometre crims (i encara se’n cometen)”, asseguren, aportant informació sobre les violacions de drets humans en aquests recintes. Líbia és un estat fallit immers en una guerra civil des del 2014.

Aquests advocats acusen els responsables de la UE i dels seus estats membre de ser “completament conscients de les conseqüències letals de la seva conducta”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca