Un grup de juristes acusarà la UE a la Haia de “crims contra la humanitat” per les morts de refugiats al Mediterrani

Es tracta d'una iniciativa privada de tres col·leccionistes que acollirà més de 8.000 documents entre exemplars impresos i dibuixos originals

Publicitat
Un grup de juristes ha avançat que presentarà una demanda a la Cort Penal Internacional contra la Unió Europea i els seus estats membre per cometre “crims contra la humanitat” en frenar l’arribada de persones des de l’Àfrica causant milers de morts al Mediterrani i a centres de detenció a Líbia. En el seu escrit de 245 pàgines, els advocats reclamen responsabilitats penals d’aquests actors per aplicar una política migratòria “dissuasiva” que tenia per objectiu “sacrificar la vida” dels immigrants i refugiats que creuen mar i “descoratjar a altres persones en situació similar perquè busquin refugi a Europa”.
Preguntada sobre aquesta demanda, la portaveu de la Comissió Europea Natasha Bertaudha defensat que “no és la política de la UE la que causa aquestes tragèdies”, sinó “el negoci de les màfies que trafiquen amb persones”.
“En comptes de passar les culpes, hauríem de treballar junts per posar-hi fi”, ha criticat.

Denuncien una política migratòria “letal” 

El grup de lletrats, liderat per l’advocat francès Juan Branco i l’israelià Omer Schatz, argumenta que, en primer lloc, la UE va “ignorar” les peticions de rescat dels immigrants al mar a partir del 2014 causant unes 14.500 morts. Segons els demandants, un cop les ONGs van començar a operar al Mediterrani, el bloc europeu va “fer fora” els seus vaixells i va intensificar la seva col·laboració amb la guàrdia costanera líbia per evitar l’arribada de persones al territori europeu.

“La UE va orquestrar una política de transferències forçades als centres de detenció, on es van cometre crims (i encara se’n cometen)”, asseguren, aportant informació sobre les violacions de drets humans en aquests recintes. Líbia és un estat fallit immers en una guerra civil des del 2014.

Aquests advocats acusen els responsables de la UE i dels seus estats membre de ser “completament conscients de les conseqüències letals de la seva conducta”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes