La Generalitat reclama a l’Estat que elimini les barreres que dificulten la internacionalització de les empreses

Elaboren un pla que detecta dificultats en mobilitat, finançament o fiscalitat

Publicitat

El Govern ha reclamat a l’Estat que elimini les barreres que dificulten la internacionalització de les empreses en temes com per exemple les duanes o els visats. Així ho ha explicat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon, després de la presentació del Pla de supressió de barreres a la internacionalització 2019-2021 en el que hi han treballat Govern, Foment del Treball, Pimec, Amec, Secartys i el Col·legi d’Economistes. Tots aquests agents han detectat fins a 20 barreres en àmbits com mobilitat, finançament, fiscalitat, duanes i serveis d’inspecció i entorn. Chacon ha explicat que “la majoria” de les barreres són competència del govern espanyol i per això ha reclamat que actuïn per tal de suprimir-les. Entre d’altres, ha situat el Corredor Mediterrani, les dificultats a les duanes o la manca de regulació fiscal concreta.

El document elaborat identifica els principals obstacles que dificulten la internacionalització de les empreses en àmbits com les duanes, les infraestructures, els visats, els permisos de treball, els tràmits administratius o la fiscalitat i recull les línies de treball a emprendre.

La consellera ha explicat que la major part són competència del govern espanyol i ha reclamat que “realment s’hi actuï”. Ha defensat que Catalunya ja ha demostrat la seva voluntat exportadora i de ser economia oberta al món i ha sol·licitat “no distreure’s” i “mirar què impedeix créixer a nivell internacional”. “Se’ns diu que no estem governant per l’economia catalana però cada dia ho estem fent”, ha declarat.

Pel que fa a la Generalitat, ha apuntat que són conscients que han de millorar en temes com la càrrega administrativa però ha defensat que ja s’hi està treballant en àmbits com la informació, la creació interdepartamental per eliminar aquestes barreres, la creació d’una oficina pel Brexit i l’establiment de cupons per a la internacionalització, entre d’altres.

Publicitat

Entre els que són de competència espanyola, tant la consellera com la resta d’agents han sitaut entre els principals les dificultats per aconseguir visats que limiten tant la contractació de talent estranger com que empreses estrangeres puguin venir a fer prospeccions a Catalunya. Un altre tipus de barreres són les d’infraestructures, on la consellera ha recordat que ja s’han “cansat” de reclamar el Corredor Mediterrani.

D’altra banda, també s’han detectat problemes en les duanes. El conseller delegat d’Acció, Joan Romero, ha afirmat que les duanes espanyoles “no són igual de competitives que les d’altre països” i ha insistit que això dificulta la internacionalització. En el mateix sentit s’ha expressat el president d’AMEC, Pere Relats, qui ha dit que les duanes i els serveis d’inspecció espanyols “no són els més eficients d’Europa” i que caldria fer-los “més àgils”.

També s’han detectat barreres en la fiscalitat, com per exemple el fet de no saber quan se’ls retornarà l’IVA a les empreses que exporten. Des del Col·legi d’Economistes, el degà Anton Gasol ha demanat ampliar el ventall d’exempcions de l’IVA, suprimir el “tractament negatiu” que reben amb l’Impost de Societats i tenir accés directe als consellers de finances de les ambaixades espanyoles a l’estranger, entre d’altres.

El vicepresident de Foment, Ernest Quingles, ha defensat el model d’internacionalització de l’empresa catalana però ha alertat que hi ha “una certa fatiga” del model i que cal cercar-ne un de nou. Ha afegit que “no tot és culpa de Madrid” i que des de Catalunya es poden continuar fent coses, més enllà de les limitacions d’infraestructures que ha reconegut que hi ha.

El president de Secartys, Àlex Morales, ha afirmat que no estan demanant tractes de favor ni saltar-se cap legalitat sinó “que la legislació i la seva aplicació donin a l’empresa catalana i espanyola un entorn com a mínim igual de competitiu que el dels països europeus socis”.

De la seva banda, el president de Foment, Josep Gonzàlez, ha reclamat més informació, que es compleixi la llei de morositat, solucionar, que es reguli el retorn de l’IVA i més finançament en subvencions per a que les empreses puguin exportar, entre d’altres.

Per últim, la consellera ha afirmat que per part del Govern el que es vol prioritzar és que més empreses exportin regularment, cosa que actualment fan 17.200 del total de 48.000 empreses exportadores.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca