El Govern atribueix el dèficit de finançament de les universitats a la manca de pressupost i al “control” de l’Estat

La Secretaria d'Universitats admet que no es poden consolidar els 72 MEUR previstos però vol destinar-hi 42

La Secretaria d’Universitats i Recerca ha atribuït el dèficit de finançament de les universitats a la manca de pressupost i també al “control extraordinari del finançament autonòmic” per part del govern espanyol. A això li ha afegit també “l’històric dèficit fiscal que limita l’exercici de l’autogovern”. Tots aquests fets, diu, “dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita”. La manca de pressupost fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de 72 MEUR per millorar la inversió en el sistema d’universitats públiques, però la secretaria ja va avançar al març la voluntat de destinar una dotació de 42 milions.

Publicitat

A més, la secretaria també ha reivindicat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) com a instrument per pal·liar aquest problema. Un dels seus objectius és fixar les bases d’un nou model de finançament de les universitats, que les doti dels recursos necessaris per assegurar la suficiència, l’estabilitat i la continuïtat sostinguda en el temps. L’objectiu en el marc dels acords del PNSC és que les polítiques de coneixement del Govern assoleixin a mig termini un pressupost de 1.200 MEUR anuals, aproximadament el 0,60% del PIB català.

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha alertat aquest dilluns de la “greu situació financera” que pateixen i reclamen més pressupost per “seguir sent claus en la construcció del país”. “La falta d’inversió posa en risc la qualitat del servei a la ciutadania”, ha lamentat l’associació, que reclama un sistema de finançament diferent per mantenir els nivells de qualitat de dècades passades i seguir contribuint al benestar social. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va alçar la veu la setmana passada.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

El rector de la UB creu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperarà fins al febrer del 2022

L'actual rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, preveu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperi fins al febrer...

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

40 anys sense una llei electoral catalana

40 anys després de la restitució del Parlament la llei electoral catalana continua sent la gran assignatura pendent després de diversos intents fracassats. Catalunya...

El toc de queda de Nadal i Cap d’Any serà de 1.00 hores a les 6.00 hores

El Govern central proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca