Cinc magistrats del Suprem decidiran dimarts si aturen cautelarment l’exhumació de Franco

La família del dictador demana paralitzar els tràmits abans del 10 de juny mentre no es resol el fons del recurs

Cinc magistrats del Tribunal Suprem resoldran dimarts a partir de les deu del matí si aturen cautelarment l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La secció quarta de la Sala Contenciosa-Administrativa té sobre la taula la petició de la família del dictador, que vol que s’aturi l’exhumació de manera cautelar fins que els magistrats no resolguin el fons de la qüestió. D’aquesta manera, es vol evitar que el govern de Pedro Sánchez tregui les restes de la basílica de Cuelgamuros el proper 10 de juny i que, més endavant, el tribunal no dictamini que l’exhumació no es podia fer. A banda de la família, també han recorregut l’exhumació la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina.

Publicitat

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, va assegurar divendres passat que ho tenen tot a punt per a l’exhumació el 10 de juny però que acataran la decisió que prengui el Suprem. La secció quarta estarà presidida dimarts per Jorge Rodríguez-Zapata i integrada per Celsa Pico, José Luís Requero, Antonio Jesús Fonseca-Herrero i Pablo Lucas. No hi serà Segundo Menéndez Pérez per ser integrant de la Junta Electoral Central.

Un procediment de més de nou mesos

El procediment administratiu per exhumar el dictador ha durat més de nou mesos i l’executiu de Sánchez argumenta que ha estat un procediment “amb totes les garanties”.

L’executiu espanyol va demanar a la família que comuniqués on pensava inhumar les restes del dictador però no va acceptar l’opció de portar-lo a la cripta de la Catedral de l’Almudena, on està enterrada la seva filla, Carmen Franco Polo. Va argumentar que no es pot inhumar el dictador en un espai públic perquè va contra la llei de Memòria Històrica i, a més, generaria “problemes d’ordre públic”.

Per això, i tal com determinava el procediment administratiu, el govern espanyol va decidir en lloc de la inhumació: el cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on està enterrada la seva esposa i on la família té un panteó. La data fixada és el 10 de juny, a l’espera del que pugui determinar dimarts l’alt tribunal.
Text

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

40 anys sense una llei electoral catalana

40 anys després de la restitució del Parlament la llei electoral catalana continua sent la gran assignatura pendent després de diversos intents fracassats. Catalunya...

El toc de queda de Nadal i Cap d’Any serà de 1.00 hores a les 6.00 hores

El Govern central proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament...

Un buc de la Marina russa expulsa un destructor dels EUA al golf de Pere el Gran

Un buc de guerra de l'Armada de Rússia ha expulsat un destructor de la Marina nord-americana que havia entrat dins d'aigües territorials russes al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca