Un relator de l’ONU avisa del “risc real de violacions de drets” si Assange és extradit als EUA

L’expert demana acabar amb la “persecució col·lectiva” del fundador de Wikileaks

El Relator Especial de l’ONU sobre tortura i tractaments cruels, inhumans o degradants, Nils Melzer, avisa del “risc real de violacions de drets humans” si Julian Assange és extradit als EUA. Així ho expressa un comunicat fet públic aquest divendres, després que l’expert de l’ONU hagi visitat Assange a la presó a Londres. Segons Melzer, als EUA Assange corre el risc de patir violacions de la seva llibertat d’expressió, el dret a un judici just i la prohibició de tortura. En particular, l’expert es mostra “alarmat” per l’anunci recent del Departament de Justícia nord-americà de 17 nous càrrecs contra Assange d’acord amb la Llei d’Espionatge americana, que segons ell podria suposar fins a 175 anys de presó o fins i tot pena de mort.
Melzer també assenyala que des del 2010, quan Wikileaks va començar a publicar informació sobre “crims de guerra i tortures comeses per les forces nord-americanes”, l’esforç d’alguns estats per extradir Assange als EUA ha estat “sostingut”. Segons ell, aquest fet genera “preocupacions greus sobre la criminalització del periodisme d’investigació”.

Des de llavors, afirma l’expert, hi ha hagut una campanya de “difamació” en contra del fundador de la plataforma, tant als EUA com al Regne Unit, a Suècia i, recentment, a l’Equador.

Publicitat

“En 20 anys de treball amb víctimes de guerra, violència i persecució política, mai no he vist un grup d’Estats democràtics aïllar-se, demonitzar i abusar d’una sola persona durant tant de temps i amb tan poca consideració per la dignitat humana i l’estat de la llei ”, afirma Melzer, demanant acabar amb la “persecució col·lectiva de Julian Assange”.

Per altra banda, el relator també explica que després de la visita a la presó acompanyat d’experts, és “evident” que la salut d’Assange s’ha vist afectada “greument” per l’ambient “extremadament hostil i arbitrari” al qual se l’ha exposat durant anys.

Segons ell, durant la visita va mostrar tots els símptomes típics d’”una exposició prolongada a tortura psicològica”, com ara estrès extrem, ansietat crònica i trauma psicològic intens.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

40 anys sense una llei electoral catalana

40 anys després de la restitució del Parlament la llei electoral catalana continua sent la gran assignatura pendent després de diversos intents fracassats. Catalunya...

El toc de queda de Nadal i Cap d’Any serà de 1.00 hores a les 6.00 hores

El Govern central proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament...

Un buc de la Marina russa expulsa un destructor dels EUA al golf de Pere el Gran

Un buc de guerra de l'Armada de Rússia ha expulsat un destructor de la Marina nord-americana que havia entrat dins d'aigües territorials russes al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca