Vilallonga afirma que ja s’han iniciat el 75% de les actuacions previstes al Pla de Museus

La titular de Cultura diu que s'han començat a dur a terme els tràmits per aprovar la iniciativa com a pla de Govern

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha assegurat aquest dimecres des del Parlament que ja s’han iniciat el 75% de les actuacions previstes al Pla de Museus. Com es va anunciar l’any 2017, el Departament de Cultura destinaria 215,69 milions d’euros als museus catalans en els propers quatre anys, és a dir entre 2018 i 2021, en el marc de ‘Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya’, un treball que té com a objectiu definir i desplegar la política sectorial de la Generalitat sobre els equipaments museístics del país. La titular de Cultura ha dit que s’han iniciat els tràmits per aprovar el Pla de Museus com a pla de Govern, ja que l’executiu no l’havia pogut tirar endavant per l’aplicació 155. També ha anunciat que la setmana vinent es presentaran els resultats del I Fòrum de Museus, un espai de trobada de tots els equipaments museístics.
En resposta a una interpel·lació al Govern sobre la situació museística de Catalunya per part del grup de Junts per Catalunya, la consellera ha destacat que “malgrat l’actual situació dels pressupostos prorrogats”, el Pla de Museus “s’està desplegant des del 2018 en estreta col·laboració amb els principals agents de la gestió patrimonial”. Vilallonga ha destacat que el Pla de Museus de Catalunya es basa “en uns criteris d’actuació definits pel lideratge, la innovació, la transparència, l’ambició, la flexibilitat, l’equitat i el convenciment insubornable que la cultura és un dret universal i que el Govern té l’imperatiu de fer aquest dret”.

La consellera ha remarcat que amb el pla es cristal·litza “una estratègia nacional de museus amb visió de futur posant la vista en el 2030 però ja aplicant un pla executiu fins al 2021”. “Es planteja”, ha indicat, “una nova articulació de l’actual sistema museístic nacional definit en la Llei de museus de 1990. El context econòmic, social, polític, cultural i tecnològic obligava a repensar els museus del segle XXI”.

Publicitat

En aquest context, ha anunciat que com a acció transversal del Pla de Museus, la setmana vinent es presentarà els resultats del I Fòrum de Museus, “un espai de trobada de tots els equipaments museístics, on es revisarà l’estat del sistema de museus, es diagnosticaran punts d’interès i es fixaran reptes de creixement”.

Vilallonga també ha manifestat que hi ha un projecte ramificat que assumeix “amb tota la responsabilitat i voluntat personals: És aquesta Illa de museus o Illa cultural conformada a la muntanya de Montjuïc”. Ha apuntat que es refereix, a banda d’altres espais, al MNAC, a la Fundació Miró, al Museu de l’Esport Olímpic, al Caixa Fòrum, al Pavelló Mies van der Rohe. I també s’ha referit “a aquest nou gran projecte: el Museu Nacional d’Història i Arqueologia de Catalunya, que ha de néixer a partir de la suma del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu d’Història de Catalunya”.

Pla de Museus

Per avançar progressivament cap a l’horitzó del 2030, el Pla de Museus es desplega en plans d’actuacions quadriennals. Segons la previsió presentada l’any 2017 pel llavors conseller Lluís Puig, el primer d’aquests, el Pla d’actuacions 2018-2021, inclou 31 objectius, 67 actuacions i 215,69 milions d’euros. La xifra més important és la dels pressupostos de la Generalitat, pel 2018 es preveuen 40,2 milions; pel 2019, 40,9 milions; pel 2020, 41,7 i pel 2021, 42,2. En el procés d’elaboració del Pla de Museus hi han participat més de 200 professionals i 92 dels museus registrats de Catalunya (80%).

El Pla de Museus de Catalunya, que es va presentar, preveu actuacions globals pel conjunt d’equipaments museístics del país i integra objectius a curt i mig termini amb estratègies a 10 anys vista. Els objectius estratègics del Pla de Museus són crear i desenvolupar un sistema museístic equilibrat, sostenible i de qualitat que abasti el conjunt del país; reforçar la capacitat dels equipaments museístics perquè puguin desplegar tot el seu potencial; enfortir els museus nacionals per esdevenir equipaments de referència i ser presents en el territori, mitjançant les xarxes temàtiques que lideren, i projectar internacionalment el patrimoni del país, millorar la conservació i la gestió de les col·leccions i promoure’n el desenvolupament i la dinamització per servir a les necessitats actuals i futures; enfortir la vinculació amb la societat, ampliant l’accés, la participació i les funcions socials i educatives; incrementar la capacitat de comunicació dels museus i estimular el seu potencial per proveir de continguts i experiències de qualitat; així com donar suport al sector professional del patrimoni perquè pugui respondre als reptes dels museus i avançar cap a l’excel·lència.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca