L’Hospitalet presenta la primera ‘plaça d’art públic’ per apropar l’art contemporani a la població

La intervenció artística La Plaça, situada a la plaça de Can Colom de L'Hospitalet, ha estat comissariada per l'artista David Bestué en el marc del Districte Cultural.

Publicitat

Durant quatre setmanes la plaça de Can Colom del barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet es transforma en un espai d’art públic format per vuit intervencions artístiques de creadors de renom. Es tracta dels artistes June Crespo, Fernando Garcia, Rubén Grilo, Francesc Ruiz, Guillermo Santomá, Sociedad 0, Julia Spínola i Daniel Steegmann a qui se’ls ha encarregat una sèrie de peces a mig camí entre l’escultura i el disseny industrial. Es tracta d’un encàrrec singular per bona part dels artistes, la majoria dels quals mai han exposat a l’aire lliure.


La intervenció artística La Plaçacomissariada per David Bestué, és una iniciativa delDistricte Cultural de L’Hospitalet que busca explorar les relacions de l’escultura amb l’espai públic així com apropar l’art contemporani a la població.  L’objectiu és configurarun espai obert les 24 hores, format per obres de caràcter ambigu -artístiques però també funcionals- que pugui ser utilitzat pels veïns i vianants.

ELS ARTISTES

June Crespo
L’artista June Crespo (Pamplona, 1982) treballa habitualment en la construcció de peces de formigó que interpel·len directament als espectadors mitjançant formes i mides relacionades amb el cos humà i elements domèstics. Per a La Plaça, l’artista ha ideat uns grans volums horitzontals que es relacionen com a negatius dels elements verticals que hi ha a la plaça, com els arbres o els pilars d’uns edificis.

Publicitat

Fernando García
Bona part de la pràctica de Fernando García (Madrid, 1975) consisteix en reutilitzar elements precaris i materials domèstics i quotidians per crear obres al límit de la idea de duració i representació. En aquesta ocasió l’artista ha versionat l’obra d’un altre escultor, Juan Muñoz, recontextualitzant-la i reproduint-la al llarg de la paret perimetral que tancaLa Plaça en tres dels seus costats.

Rubén Grilo
L’obra de Rubén Grilo (Lugo, 1981) gira habitualment al voltant de la idea de producció i originalitat, conceptes que es creuen amb fluxos de poder i desig. Per a La Plaça l’artista ha encarregat a diversos creadors per separat el disseny d’una nova placa per indicar el nom de la plaça de Can Colom, seguint els estàndards de retolació municipal. La peça és el resultat de superposar els dissenys rebuts en una sola placa, deixant en evidència les variacions individuals aportades per cada participant però també el patró subjacent de la norma.

Francesc Ruiz
El creador Francesc Ruiz (Barcelona, 1971) treballa amb nous llenguatges narratius a partir de la idea de còmic expandit, com va mostrar al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia de l’any 2015 i a la Biennal d’art Contemporani de Göteborg de l’any 2017. Per a La Plaçal’artista ha realitzat una intervenció difusa, amb la realització d’uns dibuixos impresos sobre petits elements de cartó que s’han escampat per terra, confonent-se amb elements de rebuig habituals.

Guillermo Santomá
A part de la rehabilitació d’habitatges i oficines, Guillermo Santomá (Barcelona, 1984) treballa en la confluència entre l’arquitectura, el disseny i l’art, plantejant instal·lacions a gran escala on posa al límit les estructures, jugant amb un fort component formal. Recentment ha mostrat el seu treball al Museo Cerralbo de Madrid (2019). Per aquesta exposició ha ideat un element de grans dimensions acoblat en equilibri a un dels fanals deLa Plaça.

Sociedad 0
Sociedad 0  és un grup de dissenyadors que es van conèixer cursant estudis a l’escola Elisava. Des del 2017 viuen i tenen el seu estudi a L’Hospitalet on plantegen un treball en col·lectiu que consisteix en el reaprofitament de material de rebuig, com es va veure a La noche de los jueves al _2B space de Madrid (2018). Per a La Plaça han ideat unes noves tanques per al parc infantil, que substitueixen les habituals de fusta, mitjançant la reutilització de blondes i reixes antigues.

Julia Spínola
Si bé el punt de partida del treball de Julia Spínola (Madrid, 1979) s’emmarca dins l’àmbit de la pintura, en les seves darreres exposicions ha realitzat una sèrie d’instal.lacions on tracta la relació entre volum, gest i color, com succeeix a Lubricán, una exposició individual que va realitzar al CA2M de Móstoles (Madrid) l’any 2018. La seva intervenció per a La Plaça consisteix en la creació d’un cobert d’ús incert que serveix per crear un espai que balla entre l’interior i l’exterior.

Daniel Steegmann
Les escultures, dibuixos i instal·lacions de Daniel Steegmann (Barcelona, 1977) acostumen a proposar interferències entre el món urbà i el natural, normalment a partir de jocs perceptius i efímers com es va veure recentment a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona (2018), on l’artista va exposar una papallona Morpho helenor. En aquest cas Steegmann proposa la introducció d’un riu sota el terra de la plaça.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca