Els liberals s’alien amb Macron i es desmarquen del sistema ‘Spitzenkandidaten’ per escollir el successor de Juncker

Els líders dels 28 inicien les converses sobre el repartiment de càrrecs a les institucions de la UE

Publicitat
El grup dels liberals a l’Eurocambra (ALDE) s’oposa ara al sistema ‘Spitzenkandidaten’ i se’n desmarca aliant-se amb el president francès Emmanuel Macron. Així ho ha anunciat aquest dimarts el líder del grup al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, que ha assegurat que el procés per triar el nou president o presidenta de la Comissió Europea basant-se en els candidats líders dels partits no és “seriós”. L’argument que al·leguen els liberals és que en no haver-hi llistes transnacionals, el presidenciable a la Comissió no ha estat votat per ciutadans d’arreu de la UE. La decisió de desmarcar-se l’ha anunciat Verhofstadt després que la resta de grups polítics hagin instat els 28 a seguir el model dels ‘Spitzenkandidaten’ per escollir el successor de Jean-Claude Juncker.
Si bé durant la campanya el grup dels liberals ja va queixar-se pel sistema de candidats líder, i ALDE va ser l’únic partit que va presentar un format diferent amb un equip de candidats -’Equip Europa’-, a efectes pràctics han fet campanya amb Margrethe Vestager com la candidata principal.

Després dels resultats de diumenge i l’anunci del nou grup a l’Eurocambra amb els eurodiputats obtinguts per Renaixement, la coalició amb el partit de Macron, el posicionament dels liberals ha canviat aquest dimarts.

Missatge dels grups als líders dels 28

La majoria dels grups al Parlament Europeu, però, sí que s’ha manifestat a favor del sistema de ‘Spitzenkandidaten’, segons ha confirmat Antonio Tajani després de reunir-se amb els presidents dels grups.

“La posició del PE és quee volem un debat transparent i democràtic per a la pròxima Comissió”, ha afirmat Tajani en roda de premsa. En un comunicat conjunt, la majoria dels grups reivindiquen el paper de l’Eurocambra en el procés de repartiment de càrrecs a les principals institucions de la UE i aquesta és la posició que Tajani traslladarà als líders dels 28 aquest vespre, coincidint amb la reunió que donarà el tret de sortida a les converses.

Publicitat

Preguntat per si el parlament vetarà qualsevol candidat proposat pels líders que no sigui entre els candidats a presidir la Comissió Europea proposats prèviament al 26-M pels partits, Tajani s’ha limitat a dir: “Som al principi del debat, hi ha els tractats i s’han de respectar”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes