La Fundació Repsol renova el dipòsit de 41 obres al MACBA pels propers deu anys

El contracte entre les fundacions de l’empresa i el museu s’ha rubricat aquest divendres

Publicitat

La Fundació Repsol i la Fundació MACBA han signat aquest divendres un contracte d’ampliació de deu anys, prorrogables a deu més, del dipòsit de 41 obres d’art que l’empresa té cedides al museu. Es tracta de peces de 20 artistes catalans, espanyols i internacionals que el MACBA ha anat incorporant a través de la Fundació Repsol des de l’any 2001, tot i que l’aliança entre les dues institucions es remunta al 1998 amb la donació al museu (aquesta, permanent) de l’obra ‘Rinzen’, una de les peces més significatives d’Antoni Tàpies. La signatura de la renovació del dipòsit l’han formalitzat aquesta tarda la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, i el president de Repsol i de la seva Fundació, Antoni Brufau.
La Fundació Repsol ha renovat la seva col·laboració amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) amb la signatura d’un contracte d’ampliació de l’actual dipòsit de 41 obres pels propers deu anys, amb possibilitat d’una altra pròrroga de deu anys més. Antoni Brufau i Ainhoa Grandes han signat aquest nou contracte que permet l’exhibició de les peces al museu i allarga el vincle entre les dues entitats “pel foment de la cultura accessible a tots els públics”.

L’embrió d’aquesta renovació data del 2001, quan la Fundació Repsol va acordar amb el MACBA l’adquisició de noves peces d’art per a la seva col·lecció permanent, per valor de 250 milions de les antigues pessetes. Des d’aleshores s’han incorporat al museu un total de 41 obres de 20 artistes, entre els quals Ignasi Aballí, Antoni Miralda, Antoni Muntadas, Carlos Bunga, Richard Hamilton, Marine Hugonnier o Rodney Graham. Actualment el museu n’exposa tres dins de l’actual presentació de la seva col·lecció, més el ‘Rinzen’ de Tàpies que llueix al vestíbul.

La presidenta de la Fundació MACBA, Ainoha Grandes, ha agraït avui “l’ajuda” de la Fundació Repsol i la seva contribució a fer “créixer” el museu, també amb iniciatives i “programes” que d’altra manera no haurien vist la llum. Es referia així, a banda del dipòsit d’obres, a l’altra col·laboració que l’entitat privada manté amb el museu des del 2015, pel desenvolupament del Programa d’Accessibilitat que permet “apropar l’art contemporani a tots els públics”.

De la seva banda, el president de la Fundació Repsol, Antoni Brufau, ha elogiat el model de col·laboració “público-privada i privada”, doblement, en el sentit de discreta. “El millor lloc on poden estar els quadres és aquí, on els cuidaran i els exhibiran”, ha apreciat Brufau, que també ha lloat la “lluita” del MACBA “contra tots els grans museus de Madrid”. A més, Brufau ha assumit que aquest tipus de col·laboració és una responsabilitat de les empreses privades envers les institucions públiques, “que tenen les seves limitacions”. El president ha conclòs expressant la voluntat de “continuar” amb aquesta col·laboració.

Publicitat

El director del MACBA, Ferran Barenblit, s’ha sumat als agraïments per la renovació del dipòsit d’obres d’art. La col·laboració de la Fundació en aquests dos fronts és “una oportunitat que permet treballar amb els públics i amb les obres d’art”, les dues missions d’un museu, ha dit. “Aquestes obres, des del Tàpies que el visitant es troba en posar un peu al museu fins al llistat que avui perllonga la seva permanència aquí són un eix vertebral de tota la col·lecció”, ha afirmat Barenblit.

A “l’expectativa” dels resultats electorals

A les portes de les eleccions municipals, i referent al debat sobre l’ampliació del museu i les seves diverses alternatives, Ferran Barenblit ha mantingut aquest divendres que l’equipament “segueix” amb el seu pla estratègic (que contempla la controvertida ampliació a la Capella de la Misericòrdia), però ha admès que estan “a l’expectativa” de la configuració del proper equip de govern municipal, en funció dels resultats electorals del diumenge.

El director del museu ha reiterat també que són “sensibles a la situació”, en referència al litigi amb un centre de salut que busca una nova ubicació al barri, i ha tornat a insistir que desitgen una “solució” que satisfaci les dues parts.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca