S’agreuja la crisi britànica amb el desgovern instal·lat a Downing Street

Nigel Farage, ha instat el partit conservador britànic a "aprendre la lliçó" del fracàs de Theresa May "o morir"

Publicitat
La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat aquest divendres que dimitirà com a líder del partit conservador el 7 de juny, però seguirà en el càrrec fins que el partit hagi escollit el seu relleu. Segons el calendari fet públic pel propi partit conservador, no hi haurà nou primer ministre al 10 de Downing Street fins, com a mínim, finals de juliol. És a dir, que May podria seguir en el càrrec un parell de mesos més. El procés intern del partit conservador començarà la setmana del 10 de juny, quan es tancaran les nominacions. Per ara, ja es coneixen noms de candidats com Boris Johnson, Rory Stewart, Esther McVey o Jeremy Hunt, actual ministre d’Exteriors.
Després, començaran les votacions entre els actuals diputats, fins que quedin només dos candidats, que seran els que hauran de rebre el suport final en una votació entre la militància. Tot plegat es pot allargar fins a finals de juliol, ja que el 30 de juny és la data límit per la primera ronda de vots –la que permet eliminar candidats fins que en quedin només dos-, i després els finalistes tenen temps per fer campanya i es convoca un congrés del partit on s’anuncia el nou líder i, de retruc, nou primer ministre.

El principal partit de l’oposició, el laborista, ha exigit que el nou primer ministre convoqui eleccions “immediatament” quan arribi al càrrec, una proposta que també exigeix la líder de l’SNP i primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

El líder del partit del Brexit diu que els instints de May i Cameron “eren pro-UE” i que per això van fracassar
El líder del partit del Brexit i cara més visible de la campanya pel ‘no’ a la Unió Europea, Nigel Farage, ha instat el partit conservador britànic a “aprendre la lliçó” del fracàs de Theresa May “o morir”. En una piulada, Farage, que s’ha presentat de nou com a eurodiputat en aquestes eleccions, ha dit que May estava “políticament equivocada” a l’hora d’intentar llegir la voluntat dels britànics i del seu propi partit sobre la relació entre la UE i el Regne Unit. “Dos líders ‘tory’ han marxat perquè els seus instints eren pro-UE”, ha dit en referència a May i el seu predecessor, David Cameron, que va perdre el referèndum. “O el partit aprèn la lliçó o mor”, ha afegit, apostant per una línia dura del Brexit.
La portaveu Isabel Celaá diu que és “una mala notícia” que la líder britànica hagi optat per “llançar la tovallola”
El govern espanyol en funcions veu “gairebé impossible frenar” una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea, l’anomenat ‘Brexit dur’, després de l’anunci de la dimissió de la primera ministra britànica Theresa May. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu espanyola Isabel Celaá ha descrit com una “mala notícia” la retirada de May, que creu que ha “llançat la tovallola perquè ha comprovat que no té cap possibilitat” d’aprovar l’acord de sortida de la UE al parlament britànic. “El govern i el parlament britànic són els responsables únics d’una sortida no pactada i les seves conseqüències”, ha advertit Celaá, afegint que si s’escull un nou primer ministre més radical que May començarà “un temps dur”.
“Davant d’aquestes dificultats s’han de reforçar el nostre compromís europeu i les nostres institucions comunes”, ha dit la portaveu del govern en funcions de Pedro Sánchez.

Segons Celaá, “les dificultats d’una sortida desordenada” dels britànics de la UE són un “clar exemple” dels problemes que poden causar “els extremismes”. “Hem de fer front a això reforçant la UE”, ha dit, destacant les eleccions del 26-M com a “crucials” en aquest sentit.

La portaveu del govern en funcions ha dit que l’executiu té preparats “plans de contingència” per protegir els interessos dels ciutadans i les empreses de l’Estat amb vincles al Regne Unit.

Celaá ha dit que “tot i la tempesta que s’acosta” confia que la UE “sabrà agafar el timó i aprofitar els aires de regeneració de polítiques de progrés davant de les veus de la tribu”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca