L’Arts Santa Mònica inaugura l’exposició “Les imatges eco. Isaki Lacuesta”

'L’acusat (un cas del sud)' és una obra inèdita sobre un cas real de doble assassinat a El Rocío (Huelva)

Publicitat
Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa l’exposició “Les imatges eco. Isaki Lacuesta”, amb la presència de la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura, Àngels Ponsa; la comissària de l’exposició i directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, Carme Sais; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; l’artista Isaki Lacuesta i l’escultor Pep Admetlla. La inauguració tindrà lloc aquesta tarda, a les 19 hores, a l’Arts Santa Mònica
El Departament de Cultura coprodueix aquesta exposició amb el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona. La mostra està formada per quatre videoinstal·lacions: Les imatges eco, Els films dobles, La tercera cara de la llunai L’acusat (un cas del sud).
 
El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d’Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves instal·lacions Les imatges eco i Els films dobles, que recreaven imatges sorgides tant de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món.
Les dues videoinstal·lacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya amb la incorporació de La tercera cara de la lluna, que es va inaugurar el passat mes de gener al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona. L’obra és un diàleg entre disciplines, entre el cinema i l’arquitectura, entre l’art visual i l’escultura. Es va crear en col·laboració amb l’escultor gironí Pep Admetlla per a la capella Sant Nicolau de Girona i ara s’ha adaptat a l’espai de l’Arts Santa Mònica. Per últim, L’acusat (un cas del sud) és una obra inèdita que s’estrena a l’Arts Santa Mònica.
La directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, ha destacat que “les coses bones surten col·laborant entre diferents administracions, entitats i artistes”.
La comissària de l’exposició i directora del Bòlit, Carme Sais, ha afirmat que “volíem donar la dimensió que l’artista té, no com a cineasta, que això ja ho coneixem, sinó com artista visual”. “Vam veure un projecte que podia créixer de mica en mica fins tenir la magnitud que té avui”.
Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha posat de relleu “la capacitat de sumar esforços” i “treballar tots en equip i fer-ho a París, Girona i Barcelona”.
L’artista Isaki Lacuesta ha agraït tota “l’empenta col·lectiva” que ha rebut des que va sortir la proposta del Pompidou de París, i ha explicat les quatre peces que es presenten aquesta tarda a l’exposició.
Aquest conjunt de videoinstal·lacions de gran format posen en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinar d’Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres. Per fer-ho, busca també la col·laboració de creadors d’altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.
L’exposició es completa amb fotografíes de la col·lecció d’Isaki Lacuesta i d’autors relacionats amb el seu treball com a director de cinema, com són Jorge Fuembuena i Oscar Fernánez Orengo. També es presenten diversos estudis de La tercera cara de la lluna, de Pep Admetlla, intervinguts amb grafismes per Isaki Lacuesta.
L’acusat (un cas del sud), obra inèdita a l’Arts Santa Mònica
 
Isaki Lacuesta va filmar a El Rocío (Huelva) per fer el seguiment d’un cas real de doble assassinat. El resultat fou la mini-sèrie documental “Bajo escucha. El acusado”, una producció de Bambú per a Movistar.
Durant el procés d’investigació, es va poder detectar que la vida de l’únic acusat del cas i El Rocío compartien quatre punts cardinals: l’església, la cacera, el bar i la Guàrdia Civil, que estan representades per les quatre pantalles de la videoinstal·lació.
Després de passar més de tres anys empresonat a l’espera de judici, l’acusat del cas va ser declarat innocent. Per això, una vegada alliberat, l’acusat queda fora de quadre en aquesta instal·lació, rodejat (com el mateix espectador) per les quatre pantalles que retraten les quatre institucions d’un sud que no és extemporani, sinó la imatge més imprevisible i realista del nostre segle XXI.
 
Isaki Lacuesta
Nascut a Girona, l’any 1975, és director de cinema, guionista, artista visual i creador transversal. La seva producció engloba el documental, el cinema de ficció, les videoinstal·lacions i els espectacles pluridisciplinaris. Pren el cinema i les arts com un mitjà d’experimentació infinit i treballa de manera habitual i intensament amb artistes d’altres camps creatius.
Les seves pel·lícules s’han projectat al MoMA, a l’Anthology Film Archives de Nova York, i li han dedicat retrospectives completes a la National Gallery of Art de Washington (2013), la Cinemateca Suïssa (2017), el Centre Pompidou (2018), la Filmoteca Española (2018) i la Filmoteca de Catalunya (2019), així com en festivals d’Itàlia, França, Alemanya, Colòmbia, etc. El 2016 va ser un dels tres comissaris del pavelló català a la Biennal de Venècia d’arquitectura, on va presentar una gran videoinstal·lació.
Entre els seus llargmetratges destaquen “Entre dos aguas” i “Los pasos dobles”, ambues guardonades amb la Conxa d’Or al Festival de Sant Sebastià. Ha rebut importants premis, entre els quals destaquen el Gaudí a la millor pel.lícula (en tres ocasions), el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia (dues vegades) i el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya (2012).
El 2018, Isaki Lacuesta va guanyar la 5a Edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
Activitats relacionades de l’exposició
·       Presentació del catàleg Les imatges eco. Isaki Lacuesta.
Divendres 7 de juny a les 19 hores amb la participació de:
Isaki Lacuesta, Nekane Aramburu, Eloy Fernández Porta, Imma
Merino, Gerard Prats i Carme Sais.
·       Visita guiada a l’exposició a càrrec d’ Isaki Lacuesta:
–          Dijous 30 de maig, a les 19 hores, acompanyat per Joan Fontcuberta, comissari de l’exposició “Un món paral·lel”.
–          Dissabte 7 de setembre a les 11.30 hores.
·       Visions doblesTaller familiar a l’entorn de Les imatges eco, a
càrrec de Cultural Rizoma. Diumenge 16 de juny i els dissabtes 6 de juliol i 14 de setembre a les 11.30h (durada aproximada 1,5 hores)
·       Conversa-tallerLes imatges que alimenten imatges. A càrrec
d’Isaki Lacuesta, Oscar Fernández Orengo i Jorge Fuembuena.
Dijous 12 de setembre a les 19 hores.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes