May obre la porta a un segon referèndum sobre el Brexit si el parlament aprova el seu “nou acord” de sortida

La primera ministra afirma que és “l’última oportunitat” perquè el Regne Unit surti de la UE després de mesos de bloqueig a Londres

La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat aquest dimarts un “nou acord” per al Brexit que obre la porta a un segon referèndum. Amb l’objectiu de trobar un terreny comú que permeti ratificar-lo en cambra parlamentària i sortir de l’atzucac actual, May ha admès en una compareixença des de Londres que ha escoltat les “preocupacions” de l’espectre polític, oferint noves concessions als diputats. A més, ha afirmat que després de fins a tres intents fallits per obtenir la llum verda de Westminster a l’Acord de Retirada, el Regne Unit no marxarà de la UE sense un acord ampli.

Publicitat

Entre les novetats del que ella mateixa ha batejat com “nou acord” per al Brexit -el text de la Llei de l’Acord de Retirada- hi ha celebrar una votació sobre si fer o no un segon referèndum i mantenir el país a la unió duanera de forma “temporal”.

Segons May, la legilsació inclourà el requisit de consultar els diputats britànics si volen o no un segon referèndum, ara bé, el requisit s’aplicaria només si li aproven la llei que permetria implementar l’Acord de Retirada. D’aquesta manera, la primera ministra entén que aquells que demanen un segon referèndum – com els escosesos de l’SNP- podran votar a favor del nou acord.

A banda, el text legal anunciat aquest dimarts per Downing Street des de l’edifici de Westminster inclouria també un requisit perquè el govern de torn hagi de proposar “acords alternatius” a la salvaguarda irlandesa -l’anomenat ‘backstop’ en argot comunitari- d’aquí al desembre del 2020, de manera que aquesta xarxa de seguretat no hagi d’entrar en vigor.

L’anunci de May arriba després que la setmana passada el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, admetés en una carta a la primera ministra que les converses entre tories i laboristes per desencallar el Brexit havien arribat “tan lluny com ha estat possible”.

La líder tory aspira ara a què les novetats introduïdes al text legal de la Llei de l’Acord de Retirada permetin, com a mínim, obtenir una majoria suficient al parlament britànic perquè la cambra doni finalment llum verda al seu pla.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca