May obre la porta a un segon referèndum sobre el Brexit si el parlament aprova el seu “nou acord” de sortida

La primera ministra afirma que és “l’última oportunitat” perquè el Regne Unit surti de la UE després de mesos de bloqueig a Londres

Publicitat

La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat aquest dimarts un “nou acord” per al Brexit que obre la porta a un segon referèndum. Amb l’objectiu de trobar un terreny comú que permeti ratificar-lo en cambra parlamentària i sortir de l’atzucac actual, May ha admès en una compareixença des de Londres que ha escoltat les “preocupacions” de l’espectre polític, oferint noves concessions als diputats. A més, ha afirmat que després de fins a tres intents fallits per obtenir la llum verda de Westminster a l’Acord de Retirada, el Regne Unit no marxarà de la UE sense un acord ampli.

Entre les novetats del que ella mateixa ha batejat com “nou acord” per al Brexit -el text de la Llei de l’Acord de Retirada- hi ha celebrar una votació sobre si fer o no un segon referèndum i mantenir el país a la unió duanera de forma “temporal”.

Segons May, la legilsació inclourà el requisit de consultar els diputats britànics si volen o no un segon referèndum, ara bé, el requisit s’aplicaria només si li aproven la llei que permetria implementar l’Acord de Retirada. D’aquesta manera, la primera ministra entén que aquells que demanen un segon referèndum – com els escosesos de l’SNP- podran votar a favor del nou acord.

A banda, el text legal anunciat aquest dimarts per Downing Street des de l’edifici de Westminster inclouria també un requisit perquè el govern de torn hagi de proposar “acords alternatius” a la salvaguarda irlandesa -l’anomenat ‘backstop’ en argot comunitari- d’aquí al desembre del 2020, de manera que aquesta xarxa de seguretat no hagi d’entrar en vigor.

Publicitat

L’anunci de May arriba després que la setmana passada el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, admetés en una carta a la primera ministra que les converses entre tories i laboristes per desencallar el Brexit havien arribat “tan lluny com ha estat possible”.

La líder tory aspira ara a què les novetats introduïdes al text legal de la Llei de l’Acord de Retirada permetin, com a mínim, obtenir una majoria suficient al parlament britànic perquè la cambra doni finalment llum verda al seu pla.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca