Josep Maria Pou rebrà el Premi Jordi Dauder 2019 de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

L'entrega del guardó es farà en la cerimònia d'inauguració del certamen

Publicitat

La 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebrarà a Lleida del 6 al 13 de juny, distingirà Josep Maria Pou amb el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el cinema català. La Mostra vol reconèixer així la dilatada trajectòria de l’actor i director en els camps dels teatre, cinema i de la televisió. Pou recollirà el premi durant la cerimònia d’inauguració del certamen, el dijous 6 de juny. La Mostra va instaurar el 2011 el Premi Jordi Dauder, que porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen. El guardó l’han recollit, fins ara, Lluís Homar (2011), Agustí Villaronga (2012), Pere Arquillué i Pere Portabella (2013), Emma Vilarasau i Mar Coll (2014) , Vicky Peña i Àlex Brendemühl (2015), Carme Elias i Ventura Pons (2016), Jordi Cadena i Francesc Betriu (2017) i Sílvia Munt (2018).

Josep Maria Pou és un actor amb una dilatada carrera en teatre, cinema i televisió. Arriba al teatre professional el 1968 amb ‘Marat-Sade’ d’Adolfo Marsillach i el 1970 entra al Teatre Nacional María Guerrero amb ‘Romance de Lobos’. Ja avançats els 70, debuta al cinema amb ‘Una Mujer Prohibida’ (1973), a la qual segueixen ‘Reina Zanahoria’, ‘La noche más hermosa’, ‘El caballero del dragón’ i ‘Remando al viento’, entre altres. Es retroba amb Marsillach a ‘Canta Gallo Acorralado’ i comença a treballar a televisió amb ‘Las Meninas’ (TVE, 1973).

A la dècada dels 80, destaquen els èxits teatrals en què participa Pou com ara ‘El Galán Fantasma’, ‘El Dúo de la Africana’ i ‘Amado Monstruo’. L’any 1985 inicia un viatge de catorze anys a la ràdio (La calle 42, RNE). El 1987 fa teatre en català per primera vegada al Teatre Romea de Barcelona. I el 1988, rep el Premi Sant Jordi de Cinematografia per ‘El complot dels anells’.

Els anys 90 seran intensos professionalment per a l’actor. ‘La Verdad Sospechosa’, ‘Desig’ i ‘La Corona d’Espines’, en teatre; les sèries de televisió ‘Estació d’enllaç’ i ‘Historias del Otro Lado’; i ‘Los años bárbaros’, ‘Historias del Kronen’ i ‘Goya en Burdeos’, en cinema. Inaugura el Teatre Nacional de Catalunya amb ‘Àngels a Amèrica’ (1996), obté una nominació al Goya per ‘Amic/Amat’ (1997) i estrena a Madrid el fenomen ‘Arte’ (1998).

Publicitat

Posteriorment, cal citar la faceta televisiva de Josep Maria Pou amb les sèries ‘Policías’, ‘Àngels i Sants’, i ‘Carles Príncep de Viana’. En teatre, participa a ‘ Celobert’, ‘El Rey Lear’ i ‘La cabra’, amb la qual s’estrena com a director, i en cinema, a ‘Mar adentro’, ‘Máscara’s, i ‘Barcelona (un mapa)’. Durant la primera dècada del segle XIX rep el Premi Nacional del Teatre de la Generalitat, el Premi Nacional de Teatro del Ministeri de Cultura, la Medalla d’Or de la Ciutat de Mollet i el Premi de Cultura de la Comunitat de Madrid.

En els últims anys, Pou ha seguit com actor i director en la cúspide del teatre: ‘Su Seguro Servidor Orson Welles’, ‘Los chicos de historia’, ‘Llama un inspector’, ‘Tierra de Nadie’ i ‘Sócrates’. També a televisió amb ‘La catedral del mar’ i ‘Nit i Dia’. Però també cal citar les películes en que participa com ara ‘Blancanieves’, ‘Abracadabra’, ‘Miss Dalí’, ‘El árbol de la sangre’ i ‘El Reino’.

El 2017 és escollit Català de l’Any 2017 i rep el Gaudí d’Honor, el Premi Ondas i la Creu de Sant Jordi. El 2018 estrena ‘Moby Dick’ a Barcelona i emprèn una llarga gira per l’estat espanyol.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca