El Museu del Disseny renova la seva exposició permanent amb 36 noves peces

l'Estudi IDP, Closca Design, Mut Design, Ana Hernando, Josep Maria Magem o GR Lab Studio entre les novetats

Publicitat

Amb la incorporació de 36 noves peces, l’exposició permanent de disseny de producte “Del món al museu” passa a mostrar 250 objectes representatius de les etapes més significatives del disseny a casa nostra, des de l’època del GATCPAC fins avui. Aquestes noves peces, fruit dels increments de la Col·lecció del Museu dels últims anys, contribueixen a completar la presentació del treball de dissenyadors i empreses que han impulsat el disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya.

Entre les noves peces que s’exposen hi ha autors consagrats com ara Gemma Bernal i Javier Mariscal, i d’altres que fins ara no eren presents a la col·lecció, com l’Estudi IDP, Closca Design, Mut Design, Ana Hernando, Josep Maria Magem o GR Lab Studio. També hi ha empreses d’important trajectòria com Marset, Expormim, Flamagas o Miele, i d’altres que s’incorporen per primer cop al fons del Museu, com Hed Cycling International, CuldeSac Espacio Creativo o MADOM.

Aquestes noves peces enriqueixen el discurs de l’exposició, inaugurada el 2015, completant els seus àmbits, que s’organitzen a partir de tres grans conceptes vàlids per a tots els moments i tots els estils: la capacitat dels objectes d’esdevenir una referència, l’exploració dels materials i el reconeixement social que obtenen. Tot un univers d’objectes funcionals, bells, racionals o evocadors, que parlen de la gran transformació que al llarg del segle XX i fins avui el disseny ha introduït en la vida de les persones.

Referència. Aquest àmbit reuneix peces que han esdevingut exponents del bon disseny, prototipus d’èxit, dissenys personalitzats i dissenys capdavanters. D’entre les recents incorporacions podem destacar el casc Closca Helmet (2016) de Closca Design, pioners en crear el primer casc de bicicleta plegable del món; o un prototip de portasetrills (1961) que Rafael Marquina va pensar per les seves mítiques setrilleres.

Publicitat

Aportacions tècniques i materials. Destaquem Tanka (1972) un senzill i pràctic dispositiu de tancament dissenyat i fabricat a Barcelona, en origen pensat per a l’equipament de muntanya i ara utilitzat arreu del món per a tot tipus de peces esportives i de vestir; o la roda aerodinàmica de bicicleta HED3 (2005), la que més contrarellotges ha guanyat en la darrera dècada. Aquest àmbit de l’exposició para atenció als materials: innovadors, artesanals, versàtils, desafiadors, ergonòmics i funcionals.

Reconeixement oficial i popular. Àmbit que se centra en la popularitat de la peça, el reconeixement professional, l’atenció a criteris ecològics, la capacitat del disseny de jugar amb la memòria visual, evocar formes i sensacions, amb nostàlgia i ironia. Aquí hi trobareu l’encenedor Clipper Classic (1971) d’Enric Sardà, el primer encenedor recarregable de plàstic del món, un èxit rotund des de la seva sortida al mercat i fins avui; o, el llum de taula FollowMe, (2014) d’Inma Bermúdez i fabricat per Marset, compacta, portàtil i recarregable per USB.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes