El Consell d’Europa exigeix a Hongria que aturi les polítiques migratòries i d’asil que “fomenten actituds xenòfobes”

La comissària de Drets Humans de l'organització critica que les restriccions del govern d'Orbán a la societat civil han "estigmatitzat i criminalitzat l'activitat de les ONGs"

Publicitat

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa Dunja Mijatović, ha exigit a Hongria que aturi “la retòrica i les campanyes contra els immigrants” que “fomenten actituds xenòfobes”. En el seu darrer informe sobre el país, Mijatović alerta que cal afrontar “les violacions de drets humans” amb “urgència” per evitar “un impacte negatiu” en l’estat de dret. L’informe crítica que les polítiques del govern de Viktor Orbán dificulten als demandants d’asil exercir el seu “dret a la protecció internacional” i expressa preocupació per les informacions sobre “l’ús excessiu de la violència policial durant l’expulsió forçosa d’estrangers”. La comissaria també senyala que les recents mesures d’Orbán que imposen restriccions a la societat civil han “estigmatitzat i criminalitzat l’activitat de les ONGs”.

“Les organitzacions de la societat civil han estat objecte d’intimidació, estigmatització i campanyes de difamació”, recrimina Mijatović a l’informe que recull les conclusions de la seva visita al febrer a Hongria on va avaluar la situació dels refugiats, la independència judicial, les ONGs i la igualtat de gènere.

Independència judicial

La comissaria destaca les reformes del sistema judicial hongarès en els darrers 10 anys i la preocupació pels seus efectes “en la independència judicial”. En aquest sentit, també recela del rol principal que tindrà el ministre de Justícia en el futur sistema de tribunals administratius. “Els amplis poders del ministre haurien de ser compensats mitjançant l’enfortiment de l’autogovern judicial”, recorda.

Publicitat

Desigualtat de gènere

Pel que fa a la situació de les dones, Mijatović alerta que Hongria està retrocedint en la igualtat de gènere. “La representació política de les dones és molt baixa i les qüestions de les dones estan estretament relacionades amb els assumptes familiars de la política del govern”, lamenta. Així, considera que les polítiques d’Orbán augmenten el risc de “reforçar els estereotips de gènere i d’instrumentalitzar les dones”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes