L’Assemblea Constituent de Veneçuela prorroga el seu mandat fins a finals del 2020

L'autoproclamat "president interí" de Veneçuela, Juan Guaidó, ha assenyalat que "una altra farsa" només "agreujaria" la crisi al país sud-americà

Publicitat

L’Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela, un òrgan controlat pel chavisme, ha aprovat estendre el seu mandat fins a finals del 2020 el mateix dia en què el president del país, Nicolás Maduro, ha demanat celebrar eleccions per reformar l’Assemblea Nacional, el parlament controlat per l’oposició.

El ple de la Constituent va aprovar aquest dilluns per unanimitat una proposta que implica estendre el seu ‘poder plenipotenciari’ almenys fins al 31 de desembre del 2020, tal com havien reclamat durant la sessió diversos diputats oficialistes.

El diputat Pedro Carreño ha declarat obertament que l’Assemblea Constituent “ha assumit la tasca dels diputats opositors que conformen l’Assemblea Nacional”. Segons ha explicat, l’òrgan chavista assumiria la funció parlamentària fins que la comissió creada per convocar les legislatives es pronunciï sobre aquest assumpte.

L’Assemblea Constituent és fruit d’un procés electoral del 2017 la convocatòria del qual i resultat no reconeixen ni l’oposició ni gran part de la comunitat internacional. La seva funció original era elaborar una nova Carta Magna, però no hi ha hagut avanços en aquest sentit i ha absorbit els poders de l’Estat a excepció de l’Executiu.

Publicitat

L’omnipresència chavista en les institucions ha deixat sense poder l’Assemblea Nacional, un òrgan que teòricament també té mandat fins al desembre del 2020 però que ara es troba a la corda fluixa. “Celebrarem eleccions avançades de l’Assemblea Nacional”, ha afirmat Maduro durant un acte al Palau de Miraflores.

L’autoproclamat “president interí” de Veneçuela, Juan Guaidó, ha assenyalat que “una altra farsa” només “agreujaria” la crisi al país sud-americà. Guaidó, responsable de l’Assemblea Nacional, es va erigir en dirigent legítim de Veneçuela el 23 de gener, després que Maduro prengués possessió per exercir un mandat que no reconeixen ni l’oposició ni més de 50 països, entre ells Espanya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes