Els organitzadors de les protestes al Sudan criden a una vaga general

L'Exèrcit segueix insistint a dirigir la transició i mantenir una majoria militar al consell

Publicitat

El principal grup darrere de les protestes al Sudan ha cridat aquest dimarts a una vaga general, i ha afirmat que les dues últimes sessions de negociació nocturna amb l’Exèrcit no han permès arribar a un acord sobre com dirigir el país després de la caiguda de l’expresident Omar Hassan Ahmad al-Bashir.

L’anomenada Declaració de les Forces de la Llibertat i el Canvi, que aglutina els partits de l’oposició i l’Associació de Professionals del Sudan (APS, promotora de les protestes contra Al-Bashir des de desembre) reclama que siguin els civils els que encapçalin el nou Consell Sobirà que haurà de dirigir els tres anys de període de transició cap a la democràcia.

Segons l’APS, l’Exèrcit segueix insistint a dirigir la transició i mantenir una majoria militar al consell. “El poder civil significa que l’estructura és plenament civil amb una majoria civil en totes les seves parts”, ha sostingut l’associació en un comunicat i ha avançat que els seus membres es mobilitzaran per a una vaga, sense donar cap data.

El punt mort en les converses ha tirat per terra les esperances d’una ràpida recuperació de la crisi política al país, que va tenir el seu moment àlgid l’11 d’abril, quan l’Exèrcit va forçar Al-Bashir a deixar el càrrec després de 30 anys al poder.

Publicitat

Al capdavant del país va quedar un Consell Militar de Transició (CMT), que va prometre entregar el poder a un govern després de la celebració de les eleccions en el termini de dos anys.

No obstant això, els manifestants volen garanties d’un control civil. L’Exèrcit ha reconegut aquesta matinada que la composició del Consell Sobirà segueix sent el principal punt de fricció però no ha entrat en els detalls respecte a la seva posició.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes