L’ONU insta el govern italià a aturar un decret que vol multar les ONGs de rescat al mar

Un grup d’experts condemna la mesura proposada per Salvini perquè “perjudicaria greument” els drets humans de les persones salvades

Publicitat

Les Nacions Unides insten el govern italià a aturar la tramitació d’un decret proposat pel ministre de l’Interior Matteo Salvini que pretén multar les ONGs i vaixells que rescaten migrants i refugiats al mar. “El dret a la vida i el principi de no devolució haurien de prevaldre sempre per damunt de la legislació nacional i altres mesures adoptades en nom de la seguretat nacional”, assegura un grup d’experts independents de l’ONU en una carta formal a l’executiu. Avisen que el decret -encara no aprovat pel govern- “perjudicaria greument” els drets humans dels immigrants, incloent les “persones que busquen asil” o aquelles “víctimes de tortura”.

Per tot plegat, sol·liciten a les autoritats italianes que “deixin de posar en risc” les vides dels immigrants invocant la lluita contra els traficants. “Aquesta lectura és falsa i no va en línia amb la llei internacional ni la legislació sobre drets humans”, asseguren. Per contra, adverteixen els experts, les polítiques migratòries “restrictives” contribueixen a exacerbar les “vulnerabilitats” dels immigrants.

A principis d’aquest mes, el ministre de la Lliga Matteo Salvini va anunciar una proposta per dictar un decret que multaria els vaixells per cada persona rescatada al mar i portada a territori italià. A més, la mesura també permetria revocar o suspendre les llicències de les embarcacions de les ONGs que fan aquest tipus d’activitat de rescat.

Els experts també demanen la retirada de dues directives anteriors que prohibeixen les organitzacions que rescaten immigrants de les costes de Líbia accedir a ports italians.

Publicitat

Consideren “alarmant” que les normes declarin que els ports libis són “capaços de proveir els immigrants d’assistència logística i mèdica” quan hi ha informes que constaten que els guardacostes libis han comès múltiples violacions de drets humans com ara deixar enfonsar vaixells de forma deliberada.

Segons l’ONU, les autoritats italianes han fracassat a l’hora de tenir en compte les normes internacionals “de forma adequada” i citen com a exemple l’article 98 de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar relativa a l’obligació d’ajudar qualsevol persona en perill al mar.

“L’article 98 és dret consuetudinari, s’aplica a totes les zones marítimes i totes les persones en situació de perill, sense discriminació, així com totes les embarcacions, incloent-hi les particulars i les de les ONGs amb bandera d’un estat”, conclou el grup d’experts independent.

Les directives mencionades, afegeixen, estigmatitzen les persones migrades com a “possibles terroristes, traficants i contrabandistes” sense aportar-ne proves.

Segons el comunicat fet públic aquest dilluns per l’ONU, els experts esperen ara resposta del govern italià. La mateixa carta lliurada a l’executiu s’ha enviat també a Líbia i a les institucions de la Unió Europea.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes