El fill de George Orwell veu “decebedor” que una part d’Espanya pateixi “amnèsia” sobre els estralls del franquisme

Richard Blair assegura que no hi pot haver "un forat negre a la història" durant una visita al sanatori on el seu pare va ser tractat durant la Guerra Civil

Publicitat
“Em trobava al Sanatori Maurín, un dels sanatoris que depèn del POUM, situat als suburbis propers al Tibidabo, la muntanya d’estranya forma que s’aixecava abruptament darrere Barcelona”. Així introduïa George Orwell a ‘Homenatge a Catalunya’ un hospital a la capital catalana on va ser tractat durant la Guerra Civil, i que ara és l’escola internacional Benjamin Franklin. El seu fill, Richard Blair, i també un net i una besneta de l’autor han visitat aquesta setmana el recinte, i altres punts de la capital catalana i de tot el país, per seguir el rastre de l’escriptor que va lluitar pel bàndol republicà. En declaracions a l’ACN, Blair veu “decebedor” que una part d’Espanya hagi patit “amnèsia” sobre els estralls del franquisme. “No podem tenir un forat negre a la història”, diu.
Blair lamenta que després de la mort de Franco, el 1975, “ningú sabia res sobre el que havia passat”, mentre que ha aplaudit que ara, “la gent comenci a preguntar-se què va passar”. Amb tot, admet que costa “remoure tot tipus de records i disputes entre les famílies”. Per ell, la memòria històrica pot arribar a ser “una espasa de doble fil”. “Els joves intenten buscar la veritat, i esperem que la trobin, però el problema amb la veritat és que pot ser manipulada”, ha reblat.

El fill d’Orwell, que evita comentar sobre la situació política actual a Catalunya, explica que els temps convulsos que l’autor va viure durant la Guerra Civil van influenciar-ne les obres durant la resta de la seva vida. I, en especial, l’impacte de la Unió Soviètica en les disputes entre les faccions en el bàndol republicà català durant els fets de maig de 1937. “El POUM era una organització trotskista, estava il·legalitzada per la Rússia de Stalin, i els seus membres estaven perseguits”, explica. “I pel que va veure, devia pensar: ‘Si això és totalitarisme, no en vull saber res, i qualsevol cosa que escrigui a partir d’ara serà contra el totalitarisme’”.

Tot i això, explica que quan va arribar a Barcelona el Nadal del 1936 “estava totalment fascinat per la companyonia de tothom als carrers”, ja que “no hi havia distinció de classes i tothom es tractava de camarada”. Segons narra Blair, el seu pare “va trobar emocionant que la gent de Barcelona estigués tan cohesionada”.

Els descendents de l’autor de ‘1984’ han visitat aquesta setmana diversos indrets icònics per on va passar l’escriptor, com a membres de l’Orwell Society, com ara l’antic Sanatori Maurín, on es va recuperar d’un tret al coll rebut a l’Aragó mentre era voluntari del bàndol republicà a la Guerra Civil. A més, també han estat al barri gòtic de la capital catalana, i als jardins de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, on va passar uns dies també a causa de ferides en el front d’Aragó.

Richard Blair i altres familiars també han estat a València, on han participat en un homenatge al voluntari britànic del POUM Bob Smillie, lloat per Orwell a ‘Homenatge a Catalunya’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes