El fill d’Orwell, que evita comentar sobre la situació política actual a Catalunya, explica que els temps convulsos que l’autor va viure durant la Guerra Civil van influenciar-ne les obres durant la resta de la seva vida. I, en especial, l’impacte de la Unió Soviètica en les disputes entre les faccions en el bàndol republicà català durant els fets de maig de 1937. “El POUM era una organització trotskista, estava il·legalitzada per la Rússia de Stalin, i els seus membres estaven perseguits”, explica. “I pel que va veure, devia pensar: ‘Si això és totalitarisme, no en vull saber res, i qualsevol cosa que escrigui a partir d’ara serà contra el totalitarisme’”.
Tot i això, explica que quan va arribar a Barcelona el Nadal del 1936 “estava totalment fascinat per la companyonia de tothom als carrers”, ja que “no hi havia distinció de classes i tothom es tractava de camarada”. Segons narra Blair, el seu pare “va trobar emocionant que la gent de Barcelona estigués tan cohesionada”.
Els descendents de l’autor de ‘1984’ han visitat aquesta setmana diversos indrets icònics per on va passar l’escriptor, com a membres de l’Orwell Society, com ara l’antic Sanatori Maurín, on es va recuperar d’un tret al coll rebut a l’Aragó mentre era voluntari del bàndol republicà a la Guerra Civil. A més, també han estat al barri gòtic de la capital catalana, i als jardins de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, on va passar uns dies també a causa de ferides en el front d’Aragó.
Richard Blair i altres familiars també han estat a València, on han participat en un homenatge al voluntari britànic del POUM Bob Smillie, lloat per Orwell a ‘Homenatge a Catalunya’.