El Govern denuncia que només el 12% dels catalans residents a l’estranger van votar el 28 d’abril

A Rússia, de les 2.000 persones censades, tan sols una va poder dipositar la papereta, segons un informe de l'executiu català

Publicitat

Dels 226.381 catalans registrats al Cens d’espanyols residents absents (Cera), només es van rebre 39.521 peticions per votar a les eleccions estatals del 28 d’abril, el 17,46% del cens. I d’aquestes peticions, van votar 27.173 persones, el 12%. Són xifres d’un informe elaborat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i l’Oficina de Drets Civils i Polítics, adscrita al departament de Vicepresidència, per denunciar les dificultats d’exercir l’anomenat vot pregat, que estipula que els espanyols a l’estranger s’han d’apuntar prèviament als consolats si volen participar en comicis electorals. L’informe recull altres incidències, com per exemple que a Rússia, de les 2.000 persones censades, només una va poder exercir el seu dret a vot.

Per votar des de l’estranger cal formar part del Cera i comunicar al consolat pertinent que es vol participar a les eleccions. Després, l’elector rep la documentació a casa i l’ha d’entregar al mateix consolat en uns terminis que sovint són difícils de complir. A aquesta situació s’hi suma que moltes vegades la tramesa electoral no arriba a temps al votant o al consolat que ha de comptar els sufragis.

Aquesta situació es repeteix des que es va canviar la Llei del règim electoral i es va modificar el vot ordinari pel vot pregat. Per això, en aquesta ocasió el Govern ha fet un seguiment de les incidències i denúncies dels catalans residents a l’exterior. S’ha detectat, per exemple, que els residents catalans a l’Equador no van rebre la documentació a temps i no van poder votar. O que a Alemanya, més d’un centenar de persones ni tan sols la van rebre.

El Govern lamenta que als endarreriments en rebre la documentació necessària per votar se li suma la presència obligada per fer alguns tràmits, com quan cal formalitzar una reclamació de modificació o inclusió de dades censals o per inscriure’s com a resident temporal (ERTA).

Publicitat

L’executiu també subratlla que la manca de recursos consulars, l’encavalcament de dates entre les eleccions del 28 d’abril i la convocatòria electoral europea del 26 de maig i el període de vacances de Setmana Santa han provocat situacions de saturació en algunes seus consulars.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes