El documental ‘Beirut, la vie en rose’ retrata l’elit cristiana al Líban i la seva decadència

El llargmetratge d'Èric Motjer es projecta dissabte i el pròxim dijous en el marc del DocsBarcelona

Publicitat

L’elit cristiana al Líban va viure una llarga etapa d’esplendor que actualment passa per una etapa de decadència. Tot i això, alguns dels seus membres encara s’aferren al seu passat gloriós. El documental ‘Beirut, la vie en rose’ retrata quatre membres d’aquesta elit cristiana libanesa i que representen aquella anomenada ‘Suïssa de l’Orient Mitjà’. Ells són els últims representants d’una època daurada a la qual es resisteixen a renunciar. El seu director, Èric Motjer, en declaracions a l’ACN, ha explicat que es volia centrar amb l’elit cristiana al Líban per l’accés que hi tenien i perquè representen la comunitat que està més en decadència i controlen molt menys poder del que controlaven antigament. El documental es projecta aquest dissabte i el pròxim dijous en el marc del DocsBarcelona.

El documental va ser rodat durant cinc anys i va néixer quan dos membres de l’equip van viatjar a Beirut per temes laborals. Allí van conèixer una de les protagonistes del documental, la Viviane, que és periodista de la premsa rosa i a més té una casa Salou. Ella els hi va presentar un món totalment desconegut, que l’equip del documental ha intentat entendre. “Hem invertit molt temps en guanyar-nos un accés que no era fàcil”.

Motjer ha apuntat que els protagonistes tenen el somni de recuperar el que va ser el Líban amb una forma de vida que probablement ja no torni, ja que és un país que està en conflicte constant amb Israel, amb Síria al costat i Estat Islàmic que fins fa poc vorejava les seves fronteres. “Volíem explicar aquesta tensió sense que aquesta fos present, més enllà de la imatge de l’exèrcit al carrer”.

El documental, ha assegurat, és “una cohesió entre la relació de poder, la política i els diners. És un triangle que funciona per la pel·lícula i en la pròpia elit libanesa i en la cristiana encara més”. Motjer ha assenyalat que al Líban no hi ha un cens real sobre els tipus de cristians que hi ha ni els musulmans i representa un problema perquè només es parlen de percepcions.

Publicitat

Ha admès que accedir a aquest cercle no va ser difícil, però sí aconseguir el compromís amb els protagonistes perquè poguessin entrar a casa seva. “Hem arribat a fer veure que no hi som per trencar la barrera”. “No és una pel·lícula clàssicament narrativa i no es basa en els fets ni les accions, sinó amb la seva pròpia presència. La narrativa se sustenta en el fet de ser ells i en la desconeixença que tenim com a societat de com viuen”, ha explicat.

Dels cristians al Líban, n’ha destacat la seva persistència: “Estan entestats i probablement ha de ser així, si en un punt de la vida has viscut millor del que vius ara, l’objectiu és intentar recuperar-lo viuen en aquesta esperança constant que això tornarà”.

Un dels personatges de documental és una de les darreres famílies aristòcrates que queden a Beirut i viu en un palau al centre de la ciutat i, tot i ser immens, es veu que està rodejat de gratacels. La seva principal preocupació és tenir herència per poder-li traspassar tot.

La trajectòria del director

Èric Motjer va estudiar producció de vídeo i cinema a l’IDEP (Barcelona) i realització de documentals a EICTV (Sant Antoni dels Baños, Cuba). Té un màster en Cinema Documental i Societat i un màster oficial en Cinematografia, tots dos per ESCAC (Universitat de Barcelona). Treballa com a director de fotografia, disseny de producció i fixer independent per a diferents produccions nacionals i internacionals, com ara documentals, vídeos musicals, televisions i festivals de cinema. El 2011 va dirigir el seu primer documental ‘Minut de glòria’ i el 2017 va dirigir el documental ‘Kursaal, la força de la gent’. Des de fa cinc anys treballa per festivals de cinema com el DocsBarcelona i el Manlleu Film Festival, un festival de curtmetratges que dirigeix des de 2018.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca