La programació de juny a la Filmoteca té accent femení

Ja podeu consultar el programa i l’agenda detallada de projeccions de juny

Publicitat

Femení plural. Perquè són molts els noms propis de dona que configuren l’oferta de juny: Mercè Sampietro, Helena Taberna, Lucrecia Martel, Agnès Varda… i tots els que integraran la programació de la Mostra Internacional de Films de Dones.

Del programa de juny, en destaquen els cicles i títols següents:

Carta blanca a Mercè Sampietro

Premi Gaudí d’Honor de 2018, és una de les actrius més completes i sòlides no només del nostre cinema, també del teatre, la televisió i el doblatge. La Filmoteca de Catalunya ja va homenatjar-la el 2006, però ara li proposa la juguesca de compartir amb el públic els seus gustos, en una tria personal i intransferible que inclou la collita pròpia com a intèrpret, on no hi pot faltar Pilar Miró amb Gary Cooper que estás en los cielos, i les seves debilitats com a espectadora, que van d’Orson Welles a Clint Eastwood, passant per Ozu o John Huston. L’actriu obrirà el cicle, d’una dotzena de films, dimarts 11 de juny amb una conversa amb Octavi Martí oberta als espectadors.

Publicitat

Lucrecia Martel

La directora argentina serà a Barcelona impartint un taller de realització. És una oportunitat que cal no deixar escapar per repassar una filmografia curta però contundent i radical. Martel ha destil·lat un estil sec, dens i ambigu que no deixa ningú indiferent: els Almodóvar van quedar tan impactats amb el seu debut, La ciénaga, que li han produït els tres títols posteriors que ha dirigit: La niña santa, La mujer sin cabeza (La mujer rubia) i Zama.

Helena Taberna

La realitzadora navarresa és la protagonista de la retrospectiva que enguany es presenta en el marc de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i que arriba de la mà de la Filmoteca Vasca. Fundadora de CIMA (Asociación de Mujeres Cineastas y de los Medios Audiovisuales), Taberna ha mostrat un insubornable compromís feminista i una sensibilitat cap a les realitats més dures del seu entorn ja des de la seva opera prima Yoyes, l’any 2000, el valent retrat de l’exmembre d’ETA. El cicle també inclou seleccions dels seus curts i incursions en el documental, com Extranjeras, sobre dones immigrants al Madrid de principis dels 2000 i Nagore, que explora un cas de violència masclista a Pamplona que va impactar el 2008.

Una mostra femenina, diversa i reivindicativa

La Mostra de Films de Dones afegeix més noms propis, com el de la primera directora de la història del cinema, Alice Guy, el de la documentalista Claire Simon, que ens visitarà, o el de la pionera de l’animació en stop-motion Hermína Tyrlová. També hi haurà manifestos lèsbics, reflexions sobre zones de conflicte, com la Síria encara en guerra ara mateix, el Líban o la Cambodja sota la dictadura de Pol Pot, sense oblidar la tradicional sessió a l’aire lliure, a la plaça Salvador Seguí, que projectarà Espero tua (re)volta, una crònica bel·ligerant però festiva de les mobilitzacions per una educació pública i de qualitat al Brasil.

Agnès Varda In memoriam

Entre les sessions d’homenatge a les figures desaparegudes recentment, n’hi ha una que ens colpeix especialment, la de la gran amiga i còmplice de la Filmoteca Agnès Varda, de qui recuperarem un dels seus títols més emblemàtics, Les

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca