Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Richard Bona i Ludovico Einaudi, al 51è Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Andrea Motis protagonitzarà el ‘Retrat d’Artista’ de l’edició amb cinc concerts, el darrer al Palau de la Música

Publicitat

El Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona ha fet públic aquest dijous una bona part del cartell de la seva 51a edició, amb una nòmina d’artistes internacionals encapçalada per Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Richard Bona, Ludovico Einaudi, Djavan, John Scofield, Kyle Eastwood o Joe Lovano. També hi actuaran Ron Carter, Angélique Kidjo, Martirio i Chano Domínguez, Makaya McCraven, entre altres. Andrea Motis protagonitzarà el ‘Retrat d’Artista’ de l’edició amb cinc concerts, tres d’ells estrena absoluta, i La Locomotora Negra recordarà els 50 anys del mític ‘Concert sacre’ de Duke Ellington amb una producció especial. José Mercé, Pegasvs, Las Migas o Joan Chamorro seran alguns altres dels representants locals en la propera edició del festival.

El 51 Festival Internacional de Jazz de Barcelona ha anunciat aquest dijous un generós primer bloc d’artistes confirmats, incloent tan alguns grans noms consagrats com propostes més arriscades i noms emergents, així com també els primers artistes del cicle flamenc ‘De Cajón!’, que el certamen va integrar ja fa uns anys.

Herbie Hancock, Djavan, Wynton Marsalis, Ludovico Einaudi, Richard Bona, Ron Carter, Angélique Kidjo, John Scofield, Mayka McCraven, Joe Lovano i Kyle Eastwood seran els grans noms de l’edició, a l’espera de noves confirmacions. El director del festival, Tito Ramoneda, ha dit aquest dijous que eren conscients del “repte” que suposa estar “a l’alçada” de les noces d’or, que el certamen va celebrar l’any passat. Però el director es mostra “més que satisfet, eufòric” amb la qualitat i el nivell de la trentena llarga d’artistes anunciats aquest dijous.

A un preu mitjà de 32 euros l’entrada, el Palau de la Música Catalana acollirà els concerts de Herbie Hancock (26 d’octubre), Djavan (14 de novembre), La Locomotra Negra amb un homenatge als 50 anys del Concert sacre de Duke Ellington (15 de novembre), Andrea Motis tancant el seu ja anunciat ‘Retrat d’Artista’ (20 de novembre), The Golden Gate Quartet (13 de desembre) i, el 28 de febrer del 2020, Wynton Marsalis & The Jazz at Lincoln Center Orchestra. Més enllà del jazz, el pianista i compositor Ludovico Einaudi actuarà a l’Auditori (7 novembre) per presentar el seu nou projecte, Seven Days Walking.

Publicitat

La sala BARTS del Paral·lel també oferirà una selecció d’artistes del nivell de Richard Bona & Alfredo Rodríguez (23 d’octubre), Kyle Eastwood (30 d’octubre), Ron Carter Quartet (17 de novembre), Angélique Kidjo amb el seu particular homenatge a Celia Cruz (19 de novembre), el duo format per John Scofield i Jon Cleary (21 de novembre), i el retorn com a parella artística de Martirio i Chano Domínguez (28 de novembre), amb un programa dedicat a Ignacio Villa, el mític pianista i cantant cubà més conegut com a Bola de Nieve.

Altres concerts ja anunciats són els dels bateries Marc Guiliana amb el seu projecte Beat Music a la [2] de l’Apolo (5 de novembre) i Makaya a Luz de Gas McCraven (7 de novembre). Al Conservatori del Liceu, s’hi podrà veure el Peter Bernstein Quartet (21 d’octubre), el duo format per Dave Douglas i Uri Caine (29 d’octubre), el trio del pianista Yonathan Avishai (11 de novembre) i el Joe Lovano Trio Tapestry (12 de novembre). Tots aquests artistes oferiran també classes magistrals al mateix Conservatori, en una llista que compta també amb artistes com ara el cantaor José Mercé.

Andrea Motis, ‘Retrat d’artista’

La trompetista i cantant catalana Andrea Motis tindrà enguany una presència destacadíssima al festival on, de fet, ha actuat ininterrompudament des del 2010, com recorda el director artístic Joan Anton Cararach.

Motis protagonitza aquest any el ‘Retrat d’artista’ del festival, és a dir, fins a cinc concerts en espais i amb repertoris i formacions diferents. El primer, ‘Guitar Storm’, al Teatre Auditori de Sant Cugat, una producció nova amb músics dels quals “l’Andrea està enamorada”. El segon, ‘The art of the Quintet’, a la Sala Barts, amb composicions pròpies. Motis també actuarà al Móvínic Experience, actuarà amb la Big Band Martin Leiton a Luz de Gas, i finalment, oferirà un concert al Palau de la Música per presentar ‘Do otro lado do azul’, el seu nou disc, nascut precisament en el sí del festival que li va encarregar fa dos anys i va presentar provisionalment sota el títol ‘Brasil’.

‘De Cajón!’

La sèrie flamenca De Cajón! presenta també un avançament de la seva programació d’aquest any amb les actuacions de Rafael Riqueni (24 d’octubre, Conservatori del Liceu), Las Migas (30 d’octubre, L’Auditori Sala 2), l’espectacle Farrucos y Fernández , Navidad en familia (14 de desembre, Teatre Tívoli) i el retorn d’Estrella Morente amb el seu espectacle Copla (20 de desembre, Palau de la Música Catalana).

Alba Armengou, Èlia Bastida, Joan Chamorro, The Campbell Brothers, Chicuelo amb Marco Mezquida, ELE, Carla Motis, Pegasus, Jaume Vilaseca i Dorian Wood són altres noms ja confirmats de la programació (diversos espais).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes