El documental ‘City for sale’ mostra les “injustes” conseqüències de la turistització de Barcelona

La periodista Laura Álvarez dirigeix aquest llargmetratge que es projecta dissabte i diumenge al DocsBarcelona

Publicitat

“Massacre, injustícia i desemparament”. Aquestes són les tres paraules que li venen a la ment a la periodista Laura Álvarez al referir-se a les conseqüències de la turistització de Barcelona. Ella és la directora del documental ‘City for sale’ que es projecta aquest dissabte i diumenge al DocsBarcelona després del seu pas pel Festival de cinema de Màlaga. En una entrevista a l’ACN, assegura que “la narrativa que el turisme aporta diners a Barcelona ja fa temps que es comença a demostrar que és falsa perquè al final els beneficis recauen sobre pocs i els perjudicis recauen en mans de la gran majoria de la gent”. Per explicar-ho, la directora retrata la problemàtica que viuen quatre famílies de Ciutat Vella, on molts veïns són expulsats de les seves cases i els barris van perdent la seva essència.

‘City for sale’ tracta d’una ciutat relativament petita amb més d’un milió i mig d’habitants però que, en canvi, com explica la seva directora, té més de 30 milions de turisme cada any. La periodista va percebre que això significava una doble dimensió, la del dia a dia quotidià i la que es vivia en llocs com la Rambla: “Són dues dimensions paral·leles en una mateixa ciutat i espai i hem volgut obrir una finestra on les dues dimensions coincideixen”.

Álvarez considera que el turisme en si no és un problema, sinó quan aquest “satura tant la ciutat que comença a canviar els seus usos que passen a ser turístics”. La directora assegura que la narrativa que el turisme aporta diners a Barcelona ja fa temps que es comença a demostrar que “és falsa perquè al final els beneficis recauen sobre pocs i els perjudicis recauen en mans de la gran majoria de la gent”. És una narrativa, detalla, que es va instaurar en l’època dels Jocs Olímpics del 92 de “les que encara viuen alguns partits i institucions com Turisme de Barcelona, que és qui recapta la taxa turística i amb aquests diners fa més promoció”. Amb el documental, afegeix, volen fer el retrat d’una realitat que ni magnifiquen ni redueixen perquè “es faci autocrítica i un debat sobre com s’enfoca el turisme”.

La directora celebra el “rebombori” que s’està generant al voltant del documental, que ja va passar pel Festival de cinema de Màlaga i ara pel DocsBarcelona. “És brutal tot el que està passant per la causa”, diu Álvarez, i “poder contribuir en la lluita per un dret bàsic com és a un habitatge digne en una ciutat”.

Publicitat

La Montse i el Joan són dos dels protagonistes de ‘City for sale’ i són víctimes d’assetjament immobiliari i ells no n’eren conscients en un primer moment. “La propietat no els arregla coses estructurals que afecta el seu habitatge com esquerdes a les parets, goteres i filtracions d’aigua que cada vegada que plou se’ls inunda el pis” i aquí “s’està davant un cas d’assetjament”.

Denuncia de l’Ajuntament de Barcelona

Álvarez destaca tota l’ajuda que se li està fent a la Montse gràcies al documental. S’ha aconseguit que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat una denuncia davant la fiscalia per assetjament immobiliari a la propietat de l’edifici de la Montse i el Joan.

‘City for sale’ de Laura Álvarez es projectarà aquest dissabte i aquest diumenge al DocsBarcelona al Teatre del CCCB.

Trajectòria

Laura Álvarez és llicenciada en Periodisme (UPF, Barcelona) i graduada en Periodisme Internacional (University of Sydney) i Estudis Internacionals (Goldsmiths University of London). Va començar la seva carrera en el camp audiovisual el 2006. El 2014 va començar una etapa com a editora de programes, un treball que actualment combina amb col·laboracions com a productora de continguts d’actualitat per plataformes internacionals, com Bloomberg TV o Vice HBO. ‘City for sale’ és el seu primer llargmetratge documental.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes