El Centre Cultural Terrassa convida el Ballet de Catalunya a deixar l’equipament pels seus “incompliments”

La direcció del centre confirma que 23 ballarins han deixat la companyia per “problemes interns”

Publicitat

El Ballet de Catalunya (BC), fundat l’any 2017 i resident al Centre Cultural Terrassa, travessa un moment delicat després de la recent marxa de 23 ballarins i que la direcció de l’equipament hagi decidit “convidar” la companyia a abandonar el centre. El director de l’equipament, Adrià Fornés, ho ha anunciat a l’ACN tot esgrimint l’incompliment d’una sèrie d’acords econòmics i artístics per part del Ballet, amb la qual, diu, han “perdut la confiança”. “Són dos projectes que agafen direccions diferents, i tot ve de problemes interns de la companyia”, ha lamentat Fornés. El cert és que una vintena de ballarins han deixat el BC recentment i, en paral·lel, vuit d’ells més l’ex productora de la companyia han creat el Ballet de Barcelona i endegat una campanya per poder debutar al Teatre Condal de Barcelona el 14, 15 y 16 de juny.

La “pèrdua de confiança en el projecte” del Ballet de Catalunya és en part conseqüència de la marxa sobtada de tants ballarins, una “evidència dels problemes interns de la companyia”, diu Fornés. Però a més, el divorci s’ha vist accentuat pels “incompliments” de la companyia amb el teatre, cosa que ha portat la direcció de l’equipament posar punt i final a la relació conjunta entre les dues entitats.

“Els problemes interns de la companyia queden evidenciats quan marxen més del 80% dels ballarins després de l’últim espectacle”, comenta a l’ACN Adrià Fornés, sense voler entrar en les raons que els han dut a fer-ho.

Fornés se centra en els “incompliments” contractuals, “econòmics i artístics” que assegura ha comès el Ballet de Catalunya. D’una banda, la companyia no té al dia el pagament del lloguer de la sala, i això malgrat el conveni de col·laboració amb el teatre, que hi aporta fons i en més d’una ocasió ha hagut de sortir al rescat del ballet per salvar una producció, segons el seu director.

Publicitat

De l’altra, Fornés apunta a l’incompliment de projectes artístics. Projectes cancel·lats com la producció de la companyia de la 5a i 7a simfonies de Beethoven, que havia de coreografiar el guanyador de la Primera Edició del Premi Coreogràfic ‘IBStage – Centre Cultural Terrassa’ i que la companyia no ha arribat a organitzar a temps, explica el director del teatre.

Amb tot, Fornés desitja sort al Ballet de Catalunya perquè pugui “seguir endavant”, això sí, no al Centre Cultural Terrassa. El director lamenta que han estat sempre “darrere” la companyia, perquè el seu èxit era també el del teatre, però creu ha arribat un punt en què la “mala gestió d’una companyia” pot fer ressentir la “imatge i credibilitat” del Centre Cultural Terrassa. Tot plegat, en una temporada de dansa al teatre que considera molt bona, amb una ocupació del 97% i rècord de públic en 12 espectacles.

Neix el Ballet de Barcelona

La sacsejada al Ballet de Catalunya té ja una derivada en forma de nova companyia. Vuit dels 23 ballarins que han deixat la primera han fundat, liderats per l’ex productora del mateix BC, Marina Quera, el Ballet de Barcelona.

Per arrencar, el Ballet de Barcelona ha engegat una campanya de micromecenatge a amb l’objectiu de posar en marxa la seva primera producció, que segons anuncien ja han tancat amb el Teatre Condal per al dies 14, 15 i 16 de juny. L’espectacle inclourà l’estrena d’una coreografia d’Antonio Carmena (exsolista del New York City Ballet), repertori clàssic i altres peces de creació pròpia, expliquen. “Aquestes actuacions són molt importants per nosaltres perquè serviran de punt de partida per definir el nostre futur en aquesta nova companyia”, proclamen al web de micromecenatge.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes