Comença a Barbastre el judici pel litigi per les 111 obres d’art de les parròquies de la Franja

El judici ha començat amb les declaracions del bisbe de Lleida i el de Barbastre-Montsó

Publicitat
Aquest dijous ha arrencat al Jutjat número 1 de Barbastre el judici civil per decidir la propietat de les 111 obres d’art parròquies de la Franja de Ponent que són al Museu de Lleida, tot i que la part catalana ja ha reconegut que una trentena pertanyen a l’Aragó. El Bisbat de Barbastre-Monsó va demandar al de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per reclamar el retorn a l’Aragó d’aquestes obres, però el Consorci recorda que estan protegides per la llei del patrimoni català. Està previst que la vista s’allargui dos dies ja que estan citades una desena de persones entre testimonis i pèrits.
El judici ha començat a les 10.15h amb la declaració del bisbe de Lleida, Salvador Giménez-Valls, i posteriorment la del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo. També està prevista la declaració de l’anterior bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, entre d’altres.

El judici ha generat una important expectació mediàtica, amb una trentena de mitjans de comunicació acreditats. Abans d’entrar als jutjats de Barbastre, la part aragonesa ha exposat la seva posició davant de la premsa, mentre els representants del Bisbat de Lleida i del Museu de Lleida han preferit no fer declaracions.

El bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Javier Pérez, ha dit que espera que el judici permeti “d’una vegada per totes, surti a la llum la veritat” i ha expressat la seva confiança en la justícia. “Estic amb molta pau i estic aquí representant a 44 comunitats cristianes de la meva diòcesi” perquè “per la meva diòcesi i per la gent, estic disposat a donar-ho tot”, ha assenyalat.

Pérez ha expressat que “no hagués desitjat arribar a aquest punt”. “He fet tot el possible perquè, de manera dialogada, poguéssim arribar a un acord, que era el que esperàvem”, ha defensat. “He intentat que aquest litigi pogués suposar una oportunitat per al diàleg i la col·laboració entre les dues diòcesis, però no ha pogut ser”, ha finalitzat el bisbe de Barbastre-Montsó.

L’anterior bisbe de la diòcesi aragonesa, Alfono Milián, ha dit que “la veritat que no agrada això però s’ha d’arribar on calgui arribar”. L’anterior bisbe de Barbastre-Montsó ha explicat que l’administrador apostòlic del Bisbat de Lleida durant els anys 2007 i 2008, Xavier Salinas, li va reconèixer que les 111 obres d’art en litigi “eren de Barbastre-Montsó” i “vam firmar amb el nunci un acord reconeixent que la propietat de les obres i posant unes clàusules per afavorir que fossin conegudes aquelles obres i que fossin restaurades”. Posteriorment, amb Joan Piris, al capdavant del Bisbat de Lleida, “també vam firmar a Madrid davant del nunci la seva disponibilitat a entregar les peces” i “si hagués depès d’ell, les obres ja estarien entregades”, ha afirmat Milián.

Publicitat

Per la seva banda, l’advocat del Bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquin Guerrero, ha manifestat que “estem molt a prop de l’arribada d’un llarg recorregut, que va començar el 1995” i en el qual “tots els tribunals eclesiàstics han dictaminat que unes parròquies tenen 111 béns dipositats a Lleida i que estan esperant que se’ls retornin”. “No és un problema polític ni administratiu, sinó entre particulars”, ha assenyalat l’advocat. Guerrero, ha remarcat que, durant el litigi, el Bisbat de Lleida ha reconegut que 83 peces són seves i, per tant, “que d’entregar les altres trenta, mentre de la resta se n’haurà de discutir la propietat” en el judici.

Antecedents

El Bisbat de Barbastre-Montsó va interposar el 13 de febrer una demanda civil contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per exigir a la Generalitat i al mateix bisbat que lliurin els 111 béns artístics. Són peces originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir.

La denúncia es va fer després que el 31 d’octubre de 2017 no s’arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del consorci. Abans s’havia intentat resoldre el conflicte per la via eclesiàstica però la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la raó a l’Aragó.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes