La violència i les operacions militars multipliquen els desplaçats a Mali el darrer any, segons el NRC

"Mai no havíem estat testimonis d'aquests nivells de desplaçament des de la signatura de l'acord de pau el 2015 i això és probable que empitjori el 2019"

La creixent violència i les operacions militars han fet que el nombre de persones obligades a abandonar les seves llars el darrer any a Mali hagi augmentat un 360 per cent, segons l’últim estudi del Centre d’Observació sobre Desplaçament Intern (IDMC) del Consell Noruec per als Refugiats (NRC).

Publicitat

Així, doncs, el nombre de desplaçats interns ha passat de 35.000 al desembre del 2017 a 126.000 al desembre del 2018, segons les dades de l’IDMC, que incideix que la tendència s’ha aguditzat i aquest any ja hi ha 133.000 nous desplaçats, d’acord amb el Mecanisme de Resposta Ràpida (RRM) que codirigeix el NRC.

“Mai no havíem estat testimonis d’aquests nivells de desplaçament des de la signatura de l’acord de pau el 2015 i això és probable que empitjori el 2019”, ha previngut el director del NRC a Mali, Hassane Hamadou, en referència amb l’acord que va posar fi a la guerra civil que va viure el país arran d’una revolta tuàreg al nord i que aviat va quedar segrestada per organitzacions gihadistes que van estar a prop de prendre Bamako.

“Aquest any ja ha estat marcat per diversos atacs contra civils”, ha afegit, amb referència, entre d’altres, a un atac contra un poblet peul –també coneguts com a fulani– per part d’un grup d’autodefensa d’una altra ètnia que va tenir lloc al març i en què van morir més de 150 persones. “Els que sobreviuen sovint fugen de les seves localitats, havent perdut els seus éssers estimats i els mitjans de vida”, ha advertit.

Segons ha explicat el NRC, aquesta “alarmant tendència” de creixent desplaçament tant al nord com al centre de Mali es deu en bona mesura a “atacs per actors no-estatals, amenaces i intimidacions, conflictes intercomunitaris i operacions militars”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca