Granollers recupera la crònica fotogràfica de guerra d’Agustí Centelles

L’exposició és una proposta del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas

Publicitat

La mostra Agustí Centelles. Una crònica fotogràfica. Anys 30, comissariada pel crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, aplega més d’un centenar de fotografies fetes per Agustí Centelles abans i durant la Guerra civil espanyola i que van ser recuperades l’any 1976, fotografies que van marcar la seva carrera i que van influir de manera directa en el món del fotoperiodisme.

La Fundació Vila Casas va adquirir un recull de 110 còpies d’autor l’any 2010 que resten custodiades per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i que es podran visitar a la Sala d’Exposicions Temporals del Museu del Granollers a partir d’aquest dijous. La presentació de la mostra serà el 16 de maig a les 19.30 h, i comptarà amb l’assistència de l’alcalde de Granollers, de la regidora de cultura, de Glòria Fusté, coordinadora del Museu de Granollers, i de Natàlia Chocarro, adjunta direcció d’art de la Fundació Vila Casas i responsable del programa Itiner’Art.

Centelles havia estat nomenat cap de la Unitat de Serveis Fotogràfics de l’Exèrcit de l’Est en el front d’Aragó, i també es va fer càrrec del gabinet fotogràfic del departament especial d’informació de l’Estat; és a dir, que Agustí Centelles no només va testimoniar aquells terribles episodis de la guerra, sinó que ho va fer des de dins, participant activament en les diferents escenes de les instantànies com en el cas del bombardeig de Lleida, que sacseja les emocions de qui contempla les fotografies.

La mostra que es presenta a Granollers recupera, en sis àmbits expositius —República, 1931-1936; 19 de juliol i l’inici de la Guerra civil; El front, Retrats del front; Rereguarda i El camp de concentració de Bram—, una memòria visual completa del que van ser els anys 30 al nostre país. Des de l’adveniment de la Segona República fins a l’esclat de la Guerra civil i la vida dels refugiats als camps de concentració francesos, l’exposició exhibeix instantànies intuïtives i agosarades, amb compromís estètic, dels rostres de milicians, ciutadans anònims i figures clau com Manuel Azaña, Francesc Macià, Lluís Companys, Buenaventura Durruti o La Pasionaria.

Publicitat

Les fotografies d’Agustí Centelles. Una crònica fotogràfica. Anys 30 constitueixen, a més, una selecció realitzada pel mateix Agustí Centelles entre els negatius que va recobrar acabada la guerra i que havien restat fins aleshores amagats a França.

. . .

La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Temporals del Museu de Granollers del 16 de maig al 23 de juny.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes