Els damnificats pel tancament del Teatre Apolo acusen els gestors d’“estafadors professionals”

L’exdirector Ricard Reguant, actors, productors i treballadors denuncien impagaments i gestió ineficient d’Ethika Global

Publicitat

Impagaments que superen els 2 milions d’euros a prop de 200 persones i empreses. Aquest seria el volum de deute que, segons han denunciat aquest dilluns diversos extreballadors i col·laboradors del Teatre Apolo, hauria acumulat el gestor de l’equipament, Ethika Global. El darrer director artístic del teatre, Ricard Reguant, actors i actrius com La Maña, productors, músics o proveïdors han acusat directament l’empresa de ser “estafadors professionals” que van entrar en el negoci teatral “sense cap noció ni solvència”. Impagaments, contractes fraudulents o altes a la Seguretat Social mai regularitzades s’acumulen en diversos despatxos d’advocats. Un d’ells, Miquel Mitjans, creu fins i tot que la fiscalia “hauria d’actuar d’ofici” davant del volum de casos denunciats i els que els segueixen arribant.

El Teatre Apolo de Barcelona va tancar diumenge 5 de maig la temporada amb l’última funció de l’espectacle infantil ‘Peter Pan’ i cap certesa sobre quan i com reprendrà l’activitat. Per ara, l’única informació al respecte per part dels actuals gestors, la societat Ethika Global Real Estate, és un comunicat emès divendres en què plantegen la voluntat de regularitzar una situació econòmica que reconeixen “delicada” i que atribueixen a la gestió de qui va ser director del teatre des de la seva entrada el 2017 i fins el desembre passat, Ricard Reguant.

Mentrestant, al voltant de 200 persones (i empreses) es consideren damnificades per la gestió de l’empresa, i calculen que se’ls deuen en global entre dos i tres milions d’euros. Així ho han denunciat aquest dilluns en una roda de premsa conjunta ex treballadors del teatre acomiadats, i encapçalats per Reguant, actors i actrius com Lita Claver, La Maña, o Arnau Puig, productors teatrals, músics com Pep Sala i alguns dels advocats que els estan duent els molts diversos plets contra l’empresa.

El volum de casos i la xifra global del deute fa que alguns advocats hagin plantejat avui com és que l’empresa no ha presentat encara concurs de creditors. Miquel Mitjans, advocat d’alguns dels ex treballadors i actors que han passat pel teatre, ha apuntat fins i tot que la fiscalia “hauria d’entrar d’ofici” a investigar l’empresa. “Això és la punta de l’iceberg, inicialment ens semblava que podia ser una empresa que té un problema econòmic… Però hem arribat a la conclusió quan van agafar l’explotació del teatre no tenien cap mena d’intenció de tenir un recorregut; són nouvinguts que no tenen estima al teatre, que han volgut buscar notorietat, però no tenien ni intenció ni solvència, això ens consta i hi ha proves evidents”, ha sentenciat l’advocat.

Publicitat

Segons els afectats, la casuística d’irregularitats de l’empresa amb treballadors de la casa, companyies i empreses vinculades al teatre és gran. Des de contractes que no s’ajustaven al nombre d’hores, altes a la Seguretat Social no formalitzades, impagaments i fins i tot pagarés sense fons en compliment de sentències judicials, segons han detallat alguns dels implicats.

Els diferents afectats tenen representacions legals diferents i no hi ha una sola causa, per la qual cosa és difícil saber l’import final que se’ls deu. Un grup d’ex treballadors del teatre estima que se’ls deuen 50.000 euros, però no són els únics. A la producció de ‘Sherlock Holmes’ (l’última que va veure Ricard Reguant com a director artístic abans de ser acomiadat, segons ell per reclamar un cop més que es pagués a actors i tècnics de les companyies convidades) se li deuen 20.000 euros; 70.000 més a la companyia Tropicana; 94.000 a ‘La Maña’ (que es va quedar sense la liquidació del que era el seu espectacle de comiat dels escenaris, ‘Un reencuentro inolvidable’), o 100.000 al mateix Reguant. El director de la SGAE Catalunya, Ramon Muntaner, hi ha afegit que Ethika Global deu 140.000 euros a l’entitat en concepte dels drets d’autor generats als espectacles programats al Teatre Apolo sota la seva gestió.

Segons ha exposat Ricard Reguant, abans del seu adéu ja s’havia enfrontat amb els gestors en més d’una ocasió fins i tot amenaçant amb plegar si no es pagava (així ho va fer davant els impagaments a La Maña i a Tropicana, ha rebel·lat). “Aquests senyors han tancat, i s’ho han venut tot, inclús el que no era seu, i així han pogut pagar dos talonaris fets davant de jutge i que no havien pagat, més el sou dels treballadors del teatre”, ha assumit Reguant.

Sobre el futur del Teatre Apolo, Reguant ha dit que s’ha posat en contacte amb el seu propietari, un empresari israelià, que segons el director li ha transmès la voluntat que l’Apolo segueixi endavant i funcionant com a teatre amb uns altres gestors. Segons el director, ara mateix hi ha tres empreses interessades en “remuntar” l’Apolo, “dues de Madrid i una d’aquí”, ha avançat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes