Barcelona obre concurs per seleccionar l’equip que transformarà la Model

El projecte d'espais lliures que hauran de presentar els participants estarà format pel gran parc verd així com per galeries reconvertides en passatges

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs per seleccionar l’equip de professionals que elaborarà el projecte d’ordenació de la Model, per transformar l’antic centre penitenciari en un “gran pol d’equipaments i espai verd” a la ciutat.

Publicitat

Així ho ha anunciat el consistori aquest dilluns en una nota de premsa, en què ha detallat que les bases del concurs s’han publicat al Diari Oficial de la Unió Europea (Doue) i al web del perfil del contractant de Barcelona d’Infraestructures Municipals (Bimsa).

Els criteris del concurs prenen com a base les directrius del nou Pla Director del 2019, que s’ha consensuat a través del procés participatiu dut a terme l’any passat amb els veïns i els actors de l’entorn de l’antic recinte, així com també tenen en compte la Modificació del Pla General Metropolità que es va aprovar el març passat.

Així, les propostes hauran de contemplar el manteniment del patrimoni i la memòria de la Model, crear un nou pulmó verd per l’Eixample, transformar un recinte opac en un d’obert i situar set equipaments i habitatge públic.

El projecte d’espais lliures que hauran de presentar els participants estarà format pel gran parc verd així com per galeries reconvertides en passatges i l’espai públic del cos central del panòptic, un conjunt d’espais que sumen 19.900 metres quadrats.

D’aquests, 14.026 seran per al futur parc urbà, que haurà d’incloure una gran massa vegetal frondosa, un jardí terapèutic que serveixi d’espai de descans i el pati de l’escola prevista.

Habitatge públic

El planejament de la futura Model elimina l’anterior previsió de 18.000 metres quadrats per a usos terciaris i hotelers, i els transforma en 12.292 per a habitatge públic, amb la possibilitat que a la planta baixa pugui haver-hi usos terciaris o dotacionals.

Es preveuen set equipaments públics com l’espai memorial, un institut-escola, una guarderia, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i espais d’economia social i solidària, així com un aula ambiental i espais artístics vinculats a altres equipaments.

Calendari

L’Ajuntament ha dissenyat el concurs en dos torns, i des d’aquest dilluns fins al 6 de juny els participants tenen temps per presentar les seves sol·licituds, i es podran presentar equips d’arquitectes multidisciplinaris amb experiència contrastada en l’elaboració de projectes d’equipaments, rehabilitació d’espais i urbanització d’espais verds.

Al setembre se seleccionaran sis equips per passar a una segona volta, on hauran de fer una proposta que descrigui el seu posicionament respecte l’ordenació i distribució d’usos i programes.

Finalment el jurat triarà l’equip al gener del 2020 i l’objectiu és que el 2021 es puguin començar a executar les obres en un procés que seguirà acompanyat per la participació ciutadana.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca