Eulàlia Valldosera “connecta” amb la dona i musa de Picasso en una ‘performance’ davant del ‘Retrat de Jacqueline’

'Els altres invisibles' és el primer projecte de l'exposició 'En el nom del pare' del Museu Picasso

Publicitat
Davant del ‘Retrat de Jacqueline’ (1957) del Museu Picasso, Eulàlia Valldosera ha dut a terme aquest dijous la ‘performance’ ‘Els altres invisibles’, una experiència mediúmica en què l’artista ha “connectat” amb la musa i segona dona de Picasso a través de les pinzellades de l’obra. Una cinquantena de persones han presenciat com Valldosera ha revelat capes de memòria de Picasso i la seva model que perviuen en l’obra. “Ha estat molt entendridor sentir la presència de Jacqueline. Crec que tots l’hem sentit i era d’una gran bellesa”, ha dit a l’ACN l’artista després de l’experiència hipnòtica. La ‘performance’ forma part de l’exposició ‘En el nom del pare’ que acollirà el Museu Picasso del 7 de juny al 24 de setembre.
Al parer de l’artista, el més difícil és “creure que tot està viu”. “Un quadre és viu en molts sentits. Hi ha l’energia de la persona que va col·locar unes formes o uns colors que tenen un sentit. Jo faig l’operació de traduir això en la paraula”, ha explicat Valldosera. En l’acció, l’artista de Vilafranca del Penedès funciona com a “transmissora”. “La informació que rebo són com paquets que contenen emocions, pensaments, i jo intento travessar aquestes sensacions perquè m’habiti una veu”, ha explicat l’artista després d’una hora d’interacció amb l’obra.

La comissària de l’exposició, Rosa Martínez, ha assegurat que Valldosera no actua, sinó que “connecta amb el mon de les informacions quàntiques que perviuen en les pinzellades de la pintura”. “És una lectura innovadora de les obres d’art. Una lectura de les memòries que perviuen dins el quadre de la Jacqueline Roque”, ha afirmat Martínez. En el procés hi ha intervingut el públic, mitjançant preguntes que l’artista ha anat responent i interpretant.

Valldosera, Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat l’any 2002, va realitzar el febrer una acció prèvia al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid sobre destacades figures com Brueghel, Klee o Mondrian. En l’elecció de les obres, la comissària ha apuntat que Valldosera “intenta recuperar el saber ancestral de les dones que la cultura patriarcal ha deixat amagat”.

“Ella ha estat molt valenta i s’ha decantat per reconeixes a ella mateixa com una mèdium, com una intèrpret que pot connectar, que té aquest do, que tots tenim però ella el té més accentuat”, ha explicat la comissària.

La gravació de l’acció s’exhibirà de forma temporal al Museu Picasso durant l’exposició ‘En el nom del pare’, i permanentment a internet. La mostra reunirà obres d’artistes contemporanis que exploren el llegat i la figura de Pablo Picasso des de diferents perspectives crítiques, estilístiques, existencials o polítiques. En formaran part Aurora Carbonell, Cristina Lucas, la família Morente, Miquel Barceló o Santiago Sierra, entre d’altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca