El Clownia abordarà la lluita contra el canvi climàtic en la quarta edició de l’Espai Consciència

Xerrades, tallers i fires aportaran reflexió en paral·lel als concerts sota el lema 'El capitalisme mata el planeta'

Publicitat

Per quart any consecutiu, en les seves sis edicions, el festival Clownia ha ideat un conjunt d’activitats aplegades en l’Espai Consciència que aquest any s’endinsaran en la lluita contra el canvi climàtic. Paral·lelament a la programació de concerts que acollirà el certamen organitzat per Txarango a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) del 27 al 30 de juny, la carpa de circ acollirà xerrades, tallers, pintura en viu i fires que aportaran una visió alternativa sota el lema ‘El capitalisme mata el planeta’. “Els pobles indígenes ens van donar l’espai i el temps per revincular-nos amb l’essència i la terra”, ha dit Alguer Miquel sobre la seva estada al Brasil que ha inspirat la temàtica d’aquest any. La sobirania alimentària o els refugiats climàtics són temes que s’han avançat aquest dimecres en la presentació de l’Espai Consciència.

Inspirats per la seva estada al Brasil la tardor passada, Txarango s’ha decidit a abordar temàtiques com les arrels, la terra, la sobirania alimentària o els refugiats climàtics. L’aixecament juvenil amb els moviments ‘Fridays for future’ han reforçat aquesta aposta. El grup considera l’Espai Consciència com la plataforma que dona sentit al festival, arrelat al territori i que aquest any reivindiquen més que mai. “Cal protegir el Ripollès. A les comunitats urbanes compten amb més espais on es repensa la societat i als pobles no tant”, ha assegurat Miquel.

Aquest espai estarà en funcionament el divendres 28 i el dissabte 29 i acollirà tallers sobre permacultura, un sobre ‘Sigues el canvi que vols veure al món’, ioga a l’aire lliure o una excursió per l’entorn del poble per descobrir plantes i les seves propietats. La voluntat de sortir fora de la carpa és una novetat aquest any, i es vincula amb la idea de fomentar el territori i conèixer la natura que ens envolta. Elena Crespi i Rosa Padrosa impartiran el taller ‘Repensem el gènere’, sobre noves feminitats i masculinitats, i infants sahrauís participaran d’un taller col·laboratiu per “trencar el silenci” sobre el Sàhara.

Pel que fa a les xerrades, la primera serà ‘La terra per qui la treballa’, sobre agroecologia i sobirania alimentària. El periodista de ‘Crític’ Roger Palà moderarà la conversa amb l’activista Gustavo Duch, el membre de Sindicato de Obreros del Campo, Xuanxo Valdivia, o la presidenta de l’Associació Producte del Ripollès, Marina Puigcorbé. Un dels temes candents de l’actualitat catalana, el debat sobre la repressió, no es deixarà de banda i es dedicarà una xerrada amb familiars dels joves d’Altasu i la periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, entre d’altres, que moderarà Laura Rosel.

Publicitat

Tornant a la temàtica central de la present edició, l’última xerrada abordarà el moviment juvenil per la lluita del planeta, amb el meteoròleg Tomàs Molina, la membre de ‘Fridays for future’ Marina Abad, o el membre de SOS Costa Brava, Sergi Nuus. “L’activitat humana esta malmetent el planeta. El sistema capitalista no té excuses ni miraments en carregar-se qualsevol cosa que troba pel camí. Volem oferir alternatives perquè n’hi ha”, ha assegurat la representant de l’Espai Consciència, Anna Palou.

Més d’una vintena d’entitats participaran en la fira de col·lectius per donar a conèixer la seva tasca relacionada amb l’àmbit social. I quatre artistes multidisciplinaris –Yaïd, Ritz Frittz, Ona i Tres Voltes Rebel- faran la seva obra en directe amb la intenció de mostrar el procés.

Predicar amb l’exemple

Els assistents al festival trobaran aquest any moltes novetats pel que fa a la sostenibilitat de la pròpia logística de la cita. La zona d’acampada, per exemple, comptarà amb contenidors per separar els residus. Gots renovables, punts de recàrrega per a fomentar l’ús del cotxe elèctric, o tecnologia sostenible per als lavabos són algunes de les mesures d’eficiència que ha plantejat el festival.

Un festival que es planteja com un acte de militància, que no genera beneficis, però que Alguer considera imprescindible per fomentar la idea entre els joves que “el món pot ser d’una altra manera”. “El pòsit de l’Espai Consciència és impossible de quantificar, però sentim que es importantíssim”, ha reblat.

Les entrades pel festival ja s’han exhaurit. Oques Grasses, Joan Dausà, Doctor Prats, Buhos, Itaca Band, Elèctrica Dharma o Natxo Tarré seran alguns dels noms destacats, així com Green Valley, Tremenda Jauría, Mafalda, Balkan Paradise Orchestra i Judit Neddermann. Un Clownia centrat en la riquesa del panorama musical català però que aposta també per grups internacionals com l’orquestra colombiana La-33. La mirada internacional se centrarà especialment en la programació de circ, que inclourà per primera vegada espectacles d’arreu del món.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes