Juncker fa una crida a “lluitar contra els extremistes amb fets” i demana “unitat” per a un futur “millor” per a la UE

El president de la Comissió Europea defensa que l'Europa d'avui "és més forta que la d'ahir" i reclama als ciutadans que votin el 26-M

Publicitat

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha fet una crida aquest dimarts perquè els europeus votin a les urnes el pròxim 26-M i els ha demanat que reflexionin sobre quin seria el paisatge europeu els pròxims anys si tothom votés “els extremistes”. “Hem de lluitar contra el populisme extremista, però no amb eslògans barats o atacs personals […, sinó amb fets”, ha argumentat en una compareixença de premsa des de Brussel·les, afirmant que cal “demostrar als europeus que tenen motius per tenir esperança”. En aquest sentit, i com a pretext pel missatge que també enviarà dijous als líders europeus durant una cimera a Sibiu, Romania, Juncker ha assegurat que amb “unitat” el futur de la UE serà “millor”.

Així, ha exigit als 27 “transmetre un missatge d’unitat i esperança”. “Hem de demostrar que estem decidits a treballar junts a favor del projecte europeu”, ha afirmat carregant contra els populismes. Sobre aquest punt, Juncker ha qualificat d'”inaudit” i “inacceptable” que a Polònia s’hagi comparat, per exemple, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, amb Hitler o Stalin. “Els atacs personals no poden tenir lloc en el debat democràtic”, ha sentenciat.

El cap de l’executiu comunitari també ha aprofitat la compareixença per fer balanç del seu mandat, destacant com el seu principal “assoliment” haver mantingut Grècia dins de l’Eurozona tot i la crisi. Per contra, ha admès que va equivocar-se reaccionant tard a l’escàndol del LuxLeaks i que va ser un “error” no interferir durant la campanya del referèndum sobre el Brexit al Regne Unit.

Balanç del seu mandat

Publicitat

Durant prop de mitja hora Juncker ha fet valdre la “resolució i la capacitat d’arribar acords” en els darrers anys i ha citat com a exemples el “ressorgiment” de la crisi financera, el Pla Juncker i els 400MEUR mobilitzats en inversions o la creació de llocs de treball. Des de l’inici del seu mandat fins ara, ha assegurat, s’ha assolit un nivell d’ocupació rècord, hi ha un 7% menys d’atur juvenil i la UE es troba en el setè any de creixement econòmic.

Segons ell, l’euro és ara una “divisa estable” i té una “reputació internacional”. A més, també s’ha jactat d’una Europa que compta “amb més drets socials” i més “drets dels consumidors” així com una UE que vetlla perquè els ciutadans estiguin “segurs” que es compleix amb la legislació i els seus drets.

Principals èxits i errors de la Comissió Juncker

A preguntes dels periodistes, el luxemburguès s’ha vantat del fet d’haver mantingut Grècia dins de la zona euro “malgrat totes les crítiques” rebudes i les “invitacions” d’alguns estats a expulsar-la. “Jo sempre he respectat la dignitat del poble grec”, ha afegit. Pel que fa als errors, n’ha admès dos, un de “personal” i un altre de polític. Per una banda, ha lamentat haver-se esperat una setmana a respondre davant l’escàndol del LuxLeaks, que l’afectava a ell en tractar-se d’informació de l’època en què va ser primer ministre de Luxemburg. “Hauria d’haver-hi respost immediatament a l’escàndol”, ha confessat.

Per altra banda, ha explicat que el segon error va ser “escoltar massa” el govern de David Cameron i fer-li cas en no interferir durant la campanya al Regne Unit sobre el referèndum del Brexit. “Va ser un error perquè hauríem estat els únics en desmuntar les mentides (del Brexit), em vaig equivocar callant”, ha indicat.

A més, també ha reconegut que hi ha “qüestions pendents” per a la Comissió Europea, com ara contribuir a una presa de decisions “més eficaç” i una perspectiva “real” per als Balcans.

Cimera a Sibiu

Els 27 es reuniran aquest dijous a Sibiu, Romania, en una cimera informal per debatre sobre el futur de la UE coincidint amb el Dia d’Europa, que és el 9 de maig. La trobada, presidida pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, s’iniciarà al migdia amb una reunió entre els caps d’estat i de govern dels 27 amb el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani.

Tot seguit, i després d’una foto de família, els líders europeus mantindran un dinar de treball i una sessió a la tarda en què abordaran “les prioritats i la direcció futura per la UE els pròxims cinc anys”, segons un document preparatori del Consell.

També serà en aquest context quan es preveu que els 27 adoptin l’anomenada ‘Declaració de Sibiu’. Segons han avançat fonts diplomàtiques europees aquest dimarts, la declaració serà curta i contindrà una desena de compromisos de cara al futur coincidint amb el fet que només queden dues setmanes per a les eleccions europees.

En tot cas, la idea de la cimera és aprofitar l’espai de trobada per tractar altres temes que no siguin el Brexit, que ha eclipsat les últimes trobades entre líders europeus.

Les mateixes fonts han apuntat la possibilitat que Donald Tusk mantingui una reunió bilateral amb Pedro Sánchez, que seria la primera entre els dos després del 28-A. “Hi estem treballant”, han indicat matisant que la trobada no està confirmada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes